Radar · Inrikes

Höjda bostadsbidrag för barnfamiljer förlängs

Märta Stenevi (mp) jämställdhets- och bostads­minister.

Regeringen vill förlänga möjligheten för barnfamiljer som har rätt till bostadsbidrag att få ett tilläggsbidrag. Berörda barnfamiljer ska kunna få en dryg tusenlapp extra varje månad.

– Vi höjer bostadsbidraget för att skapa en tryggare vardag för fler med låga inkomster. En pandemi ska inte driva in människor i fattigdom, säger Märta Stenevi (mp) jämställdhets- och bostads­minister till Syre.

Tilläggsbidraget handlar om motsvarande 25 procent av det preliminära bostadsbidraget, och kan bli som mest 1 325 kronor i månaden. Tilläggsbidraget infördes i maj i fjol i samband med hur man såg hur coronapandemin påverkade ekonomin. Planen var att det skulle gälla till årsskiftet 2020-2021. Enligt det nya förslaget ska förlängningen gälla från juli och året ut.

– Särskilt ensamstående föräldrar med låga inkomster har det väldigt tufft. Marginalerna minskar och skuldsättningen ökar. Den här gruppen behöver stöttas genom krisen, säger Märta Stenevi. 

Enligt regeringen består sex av tio av de hushåll som omfattas av bostadsbidraget av ensamstående kvinnor med barn.

Kostnaden för höjda bostadsbidrag beräknas hamna på 560 miljarder kronor. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Förslaget läggs fram av regeringen för en kommande ändringsbudget i riksdagen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV