Radar · Nyheter

Brädspel om otrygga anställningar: ”Viktigt lyfta vad det gör med oss”

Bränna ut sig eller få ett påhugg? Det nya brädspelet Springvikarien sätter fingret på livet i gigekonomin med otrygga anställningar.

Varje spelrunda börjar med att deltagarna väljer hur desperata de är. Med det nya brädspelet Springvikarien vill upphovsmannen Felix Falk skapa diskussion om otrygga anställningar. Vinnaren är den som går i mål utan att bränna ut sig.

– Att lyfta frågan om otrygga anställningar är viktigt för att vi ska få syn på vad det gör med oss. Både som individer och som kollektiv. Det är nedbrytande, stressande och inte minst splittrande, säger Felix Falk, som till vardags jobbar som lärare i fysik och matematik på Karlbergsgymnaiset i Åmål.

Han ser spelet som ett kritisk inlägg i debatten om otrygga anställningar och gigekonomi. Spelet tar cirka en timme rör sig över en period av två-veckor där deltagarna desperation påverkar deras hälsa – och där den mest desperata får tjing på jobbpassen. Konkurrensen är stenhård, och deltagarna kan råka ut för oväntade händelser, som sexuella trakasserier.

Felix Falk höll först på att inte få ut spelet, då förläggare tyckte spelat var för mörkt och politiskt.

Men ABF och Arbetarrörelsen kulturfond nappade och nu ska spelet delas ut i LO:s studiecirklar.

Felix Falk vill lyfta frågan om otrygga anställningar och i brädspelet Springvikarien får deltagarna möjlighet att diskutera desperation, påhugg och hur hälsans påverkas - och förhoppningsvis ett gott desperat skratt på vägen
Felix Falk vill lyfta frågan om otrygga anställningar och i brädspelet Springvikarien får deltagarna möjlighet att diskutera desperation, påhugg och hur hälsans påverkas - och förhoppningsvis ett gott desperat skratt på vägen.

Felix Falk hoppas spelet ska inspirera till att folk delar med sig av sina erfarenheter och historier och bidrar till debatten.

– Jag började tänka på vad det är för mekanismer som gör att vi konkurrerar om villkor och timmar på det här sättet. Jag insåg att det fungerade väldigt väl med hur brädspel är ofta är uppbyggda, säger Felix Falk, till tidningen Handelsnytt.
 
Felix Falk jobbar till vardags som lärare och det var antologin Lösa förbindelser, om hur det är jobba som timvikarie inom butik och lager, som inspirerade till brädspelet. Boken gav tankar som ledde till samtal med vänner om hur det är jobba och med otrygga anställningar inom olika branscher.

På Facebooksidan Brädspelet Springvikarierna uppmanar också spelare dela med sig av historier ur sin egen arbetsdag.

– Vi har fått in hundratals historier om egna upplevelser på arbetsplatser. Förskolor, lager och cykelbud. Många vill dela med sig och vi gör vårt bästa för att representera allt som passar mekaniken i händelsekort och illustrationer. Men hemtjänst har kanske varit allra flest. Vi söker fortfarande från restaurangbranschen, säger Felix Falk till Syre.

Läs mer om gigjobbens konsekvenser i Daglönarnas återkomst.