Radar · Morgonkollen

Tyskland erkänner folkmord i Namibia

Kvarlevorna efter några av de tiotusentals människor som föll offer för det tyska kolonialväldet lämnades tillbaka 2018.

Tyskland har för första gången erkänt att landet genomförde ett folkmord under sin tid som kolonialmakt i dagens Namibia, i sydvästra Afrika.

”Vi kommer nu officiellt att benämna händelserna för vad de från dagens perspektiv är: Folkmord”, säger utrikesminister Heiko Maas i ett uttalande.

Kolonialstyret i vad som då hette Tyska Sydvästafrika i början av 1900-talet i nuvarande Namibia har ett mörkt facit.

Tiotusentals människor ur herero- och namafolken dödades mellan 1904 och 1908, i ett folkmord vars grymheter vissa ser som en makaber inspirationskälla till Förintelsen några decennier senare.

Regeringen i Berlin lämnade 2018 tillbaka kvarlevor efter en liten del av de tiotusentals människor som föll offer för det tyska kolonialväldet, och hade två år före det meddelat att man planerar en formell ursäkt.

Den dröjde till i dag.

”I skenet av Tysklands historiska och moraliska ansvar ber vi Namibia och offrens ättlingar om ursäkt för de grymheter som begicks”, säger Maas.

Tyskland förbinder sig nu att ge Namibia 1,1 miljarder euro i bistånd, pengar som ska betalas ut över 30 år och främst gå till ättlingar till herero- och namafolken

Fakta: Tiotusentals dödades

Dåvarande Tyska Sydvästafrika (dagens Namibia) var en tysk koloni mellan 1884 och 1915.

Under det tyska kolonialstyret dödades tiotusentals människor ur herero- och namafolken, många av dem efter att ha gjort motstånd mot koloniseringen. Massakrerna mellan 1904 och 1908, som i dag klassas som ett folkmord, genomfördes under ledning av general Lothar von Trotha.

Omkring 60 000 herero och 10 000 nama mördades eller avled till följd av svält och andra umbäranden. Kvinnor och barn hölls som slavar i koncentrationsläger som vissa anser inspirerade nazisterna vid utbyggnaden av koncentrations- och förintelseläger under 1930- och 1940-talen.

Källa: AFP, NE