Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

En demonstrant protesterar mot vräkningarna av palestinska familjer i Östra Jerusalem.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner

I ett Zoom berättar Syre om kritiken mot den nya pandemilagen som gör det möjligt att bland annat begränsa demonstrationer. Nya restriktionslättnader planeras träda i kraft 1 juni. Hur många människor kommer då att kunna demonstrera på samma plats?

1. 50
X. 100
2. 500

2

I En syl i vädret kan du läsa om var orden för bo och bygga kommer ifrån. Andra ord för byggnader är härbre och bur. Vad betyder dock en jungfrubur?

1 En kammare för hushållets alla ogifta kvinnor.
X En särskild behållare för den första skörden, den som skulle sås nästa år.
2 Ett ironiskt namn på en medeltida bordell.

3

Vid skrivande stund råder det vapenvila mellan Israel och Hamas efter att våldet åter blossat upp i Gaza. Det som utlöste konflikten denna gång var israeliska vräkningar av palestinska familjer. Vad heter kvarteret i Jerusalem där det skedde?

1. Jarrah al Sheikh 
X. Sheikh Jaffa
2. Sheikh Jarrah

4

I Kan själv med Jerker kan du lära dig allt om att odla shiitake, som är en välsmakande svamp. Vad heter den med ett svenskt namn?

1 Brunskivling
X Ekmussling
2 Luden riska

5

Syre har tidigare rapporterat om medborgarinitiativet End the cage som vill förbjuda burhållning i EU.  Nu har Jordbrukskommittén lagt ett förslag som uppmanar EU-kommissionen att lägga fram en lagstiftning. Till vilket år vill man fasa ut burhållning inom livsmedelsproduktionen i EU?

1 2037
X 2027
2 2047

6

I veckan inleddes rättegången mot en känd rappare som är misstänkt för kidnappning av en annan rappare. Vilket kriminellt gäng brukar rapparen förknippas med?

1 Original gangsters
X Shottaz
2 Mördarpatrullen

Facit: 1:X, 2:1, 3:2, 4:X, 5:X, 6:X

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV