Radar · Politik

Fördomar om politiker vanligt på Facebook

Generaliseringar och fördomar om politiker är vanligt på Facebook, enligt en ny studie.

Politiker tar inte ansvar, är lata, inkompetenta, hycklare, översittare eller maktgalna. Det är de mest vanliga bland de utbredda fördomarna om politiker som grupp, enligt en studie.

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har gjort studien på uppdrag av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). FOI har kartlagt kommentarsfälten på 28 lokaltidningars Facebooksidor under januari och februari 2021.

Hälften av de 1 273 kommentarer som handlade om politiker innehöll generaliseringar och fördomar om gruppen som kollektiv, enligt studien. Det är ofta enskilda politikers handlanden som leder till generaliseringar i kommentarsfälten.

Politiker, förtroendevalda eller folkvalda omnämns totalt i cirka tre procent av alla kommentarer. Bara en liten andel av kommentarerna om politiker (0,5 procent) var positiva eller neutrala, enligt studien.

”Resultaten visar att det finns ett stort behov av att vi tillsammans agerar och nyanserar bilden av förtroendevalda när vi ser att samtalstonen och kommentarerna når en nivå som inte är acceptabel”, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV