Startsida - Nyheter

Zoom

Fler läkare positiva än negativa till dödshjälp

Fyra av tio läkare är positiva till legalisering av dödshjälp.

I dag är 41 procent inom läkarkåren positiva till legalisering av dödshjälp, enligt Sveriges läkarförbunds undersökning. 34 procent är negativa och 25 procent svarar vet ej. Förbundet anser att det visar en ”väldig osäkerhet” men läkaren Staffan Bergström ser en ökad acceptans och vill att en parlamentarisk utredning ska titta på frågan.

Staffan Bergström, professor emeritus i internationell hälsa, försåg en svårt ALS-sjuk man med en dödlig dos sömnmedel som han tog själv, och mannen dog den 14 juli 2020. Därefter har Läkarförbundet gjort en undersökning av sina medlemmars inställning till dödshjälp.

– Det väsentliga är att tre av tio läkare är emot dödshjälp, resten är för eller har inte bestämt sig. I den senaste undersökningen, gjord 2007 av en doktorand, var 34 procent för dödshjälp, så det är en trend mot ökad acceptans. Min förmodan är att yngre läkare, som inte upplevt 1960-talets negativa debatt, inte har samma religiösa eller traditionella syn utan är mer fria att forma sin egen uppfattning, säger Staffan Bergström, även ordförande i föreningen Rätten till en värdig död.

Dels ett generationsskifte, dels ökad erfarenhet av döende patienter har påverkat inställningen, enligt honom.

”De etiska grundreglerna för läkare skiftar över tid. Abortfrågan är det klassiska exemplet, säger läkaren Staffan Bergström, även ordförande i Rätten till en värdig död. Foto: Emelie Stenqvist

Läkarförbundet fortsatt negativt

Läkarförbundets enkät skickades ut till föreningens cirka 6 800 medlemmar, varav nästan hälften svarade. Den visar också att 39 procent inte tycker att dödshjälp är förenligt med läkaretiken jämfört med 35 procent som anser det.

Läkaretiken har till sin grund i den så kallade Hippokratiska eden, som formulerades för bortåt 2 500 år sedan. I dag vägleds läkare och medlemmar i Sveriges läkarförbund av 19 etiska regler.

Läkarförbundet ställer sig negativt till dödshjälp, men resultatet i undersökningen har enligt Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, föranlett ”en viss uppmjukning av förbundets attityd i frågan”.

– Resultaten skildrar den väldiga osäkerheten i den här frågan. Det tycker jag var det tydligaste resultatet, säger han till Läkartidningen.

Är ni fortfarande emot en parlamentarisk utredning kring dödshjälp?

– Vi är emot en lagstiftning. Det tycker vi inte behövs på området. Att tillsätta en utredning med syfte att ändra lagen är vi inte så glada i. Däremot tycker jag att man skulle kunna puffa för en liknande kunskapssammanställning som Smer gjorde 2017, säger Torsten Mossberg till tidningen.

Av de läkare som är positiva till dödshjälp anser hälften att både assisterat döende och eutanasi ska vara tillåtet, enligt undersökningen.

Kräver parlamentarisk utredning

Tidigare i år skrev Staffan Bergström tillsammans med 180 läkare artikeln Släpp motståndet och kräv en utredning om frivillig dödshjälp riktat till Läkarförbundet i Göteborgs-posten.

”Sveriges Läkarförbund, som är en organisation av rent facklig karaktär med uppgift att bevaka löner och arbetsförhållanden för läkare, har länge motsatt sig till och med en parlamentarisk utredning om frivillig dödshjälp. Denna kunskapsfientlighet är mycket anmärkningsvärd medan Svenska läkaresällskapet (SLS) tagit en helt annan ställning och sedan mer än 15 år förordar en utredning,” skriver debattörerna.

– Före abortlagens tillkomst 1975 var Läkarförbundet mot aborter men i dag är varken något politiskt parti, fackförbund eller läkarförbundet mot fri abort. Så de etiska grundreglerna för läkare skiftar över tid. Abortfrågan är det klassiska exemplet, säger Staffan Bergström.

På sin webbplats skriver organisationen Svenska läkarsällskapet att den ”valt att inte göra ett ställningstagande för eller emot om det bör införas dödshjälp i Sverige. Huvudskälet till detta är att vi anser att frågan inte i första hand är en läkarfråga utan vad man kan kalla en medborgarfråga”.

Debattörerna pekade även på en opinionsundersökning i september 2020, som visade att nästan 80 procent i Sverige är positiva till frivillig dödshjälp.

Hans legitimation kan återkallas

Efter händelsen med ALS-sjuke mannens död blev Staffan Bergström misstänkt för medhjälp till dråp, men i februari lades förundersökningen ner. I mars beslutade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att han är ”olämplig att utöva läkaryrket” och yrkade på att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) återkallar hans läkarlegitimation.

Till Läkartidningen svarade Torsten Mossberg på frågan: Vad tycker du att det skickar för signal till läkarkåren att den här typen av agerande inte är rättsligt straffbelagt, men samtidigt inte i enlighet med reglerna kring yrkesutövningen?

– Jag tycker att det är bra. Motsatsen, att Ivo inte hade valt att ifrågasätta legitimationen, hade varit värre. Det här är väl mycket klokt att man får HSAN att fundera på vad det här är för en verksamhet och om man betraktar dödshjälp som riktigt att utföra.

Staffan Bergström berättar att han i april lämnade en 22-sidor lång inlaga till HSAN, den myndighet som prövar behörighetsfrågor för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

– Häromdagen fick jag svar från HSAN, som anmärker på dels mitt val av läkemedel, dels hur jag skötte patienten. Jag svarade att läkemedlet finns i Sverige för humant bruk och att patienten vägrade hospicevård. Då hade jag varit tvungen att ringa polisen, för att – i strid mot lagen – sätta handklovar för att ta en döende man till sjukhus, säger han.

Läs även Undersökning: Flertalet svenskar är för dödshjälp

Dödshjälp

Dödshjälp är en insats som innebär att en patient, efter uttryckligt önskemål, får en dödlig dos läkemedel med avsikten att läkemedlet ska orsaka patientens död.
Dödshjälp delas upp i:
Assisterat självmord/döende – dödshjälp där patienten själv tar det läkemedel som leder till patientens död.
Eutanasi – dödshjälp som sker genom att någon annan än patienten tillför det läkemedel som leder till patientens död.
Källa: Sveriges läkarförbund

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV