Radar · Utrikes

Motgång för Le Pen öppnar för ny utmanare

Högerextrema Nationell samlings partiledare Marine Le Pen lämnar vallokalen i Hénin-Beaumont efter andra omgången i de franska regionalvalen.

Marine Le Pens högerextrema Nationell samling floppade i de franska regionalvalens andra och avslutande omgång. Samtidigt säkrade Republikanerna den viktiga regionen Hauts-de-France. En seger där innebär att det konservativa partiets toppolitiker Xavier Bertrand kan bli presidentkandidat i nästa val.

Regionalvalen ses som en generalrepetition inför nästa års presidentval, men varken president Emmanuel Macron eller hans förutspådda huvudkonkurrent Le Pen har skäl att fira efter de första vallokalsundersökningarna.

Valet var en ”besvikelse” för Macron och hans Republiken på väg (LREM). Partiet har inte chans att vinna en enda region och är för närvarande nummer fem bland landets politiska partier, med sju procent i nationellt väljarstöd.

Extremhögern backar

Le Pens Nationell samling (RN) gjorde oväntat nog inte heller några framsteg. Partiet hade räknat med framgång i minst fem regioner i första valrundan – men lyckades inte koppla något ordentligt grepp.

På söndagen stod det klart att partiet inte lyckats vinna någon region i den andra rundan, enligt de första vallokalsundersökningarna.

Inte ens i förhandstippade Provences-Alpes-Côte d’Azur – med städer som Marseille och Cannes – lyckades partiet segra. Detta trots en knapp ledning inför slutomgången. Uppskattningar indikerar att Nationell samlings regionale företrädare Thierry Mariani går mot en förlust med tio procents marginal till Renaud Muselier (R).

En seger i den sydfranska regionen skulle ha inneburit en ordentlig skjuts för Le Pens strävan mot presidentposten, enligt bedömare.

Le Pen skyllde motgångarna på ”onaturliga allianser” och säger att ”mobilisering (av väljare) är nyckeln till framtida framgångar”, skriver AFP.

Högerpartiet kliver fram

I stället ser Republikanerna (R) ut göra succé. De första siffrorna visar att högern går mot en bekväm seger i den nordfranska regionen Hauts-de-France. En konservativ seger där innebär att partiets ledande politiker Xavier Bertrand kan bli den som utmanar Macron om presidentposten 2022.

– Den yttersta högern har stoppats, och det var vi som tryckte tillbaka den, säger han i ett uttalande efter att de första vallokalsundersökningarna offentliggjorts.

Förra söndagens valdeltagande – 34 procent – var det lägsta sedan 1958 års regionalval.

Den andra rundan lyckades inte locka fler. Över 66 procent av den franska väljarkåren avstod från att rösta på söndagen, enligt Institutet Ifop Fiducials uppskattningar.

TT

Fakta: Frankrikes regionalval

• Årets franska regionalval inleddes med en första omgång den 20 juni och avslutas med omgång två den 27 juni.
• I slutomgången deltar de partilistor som fått minst tio procent av rösterna i första omgången. De som fått minst 5 procent tillåts i sin tur gå ihop med någon annan.
• Den lista som får flest röster i slutomgången får sedan automatiskt en extra tilldelning på 25 procent av mandaten, oavsett röstetal, för att säkra en stabil majoritet.
• Regionerna bestämmer bland annat över företagsstöd, regional kollektivtrafik och gymnasieskolor.
• Totalt har Frankrike i dag 18 regioner, varav 13 i Europa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV