Radar · Utrikes

Jemen: Över 100 döda i nya strider

Ett frontkrig pågår om staden Marib i Jemen, där regeringsstyrkor (bilden) backade av Saudiarabien strider mot Huthirebeller.

Striden fortgår om den jemenitiska staden Marib, regeringens sista starka fäste i landets norra delar. De senaste tre dagarna har 111 människor dödats i sammandrabbningarna, enligt regeringsvänliga källor.

Konflikten står mellan Saudistödda regeringsstyrkor och Huthirebellerna, som stöds av Iran och redan kontrollerar omfattande områden i landet. Fler än 80 av de senaste dagarnas dödsoffer ska vara rebeller, enligt källorna.

I sin senaste offensiv, som trappades upp i februari, försöker rebellerna ta kontroll över Marib och de oljefält som finns i stadens närliggande områden. Kontroll över regionen skulle stärka rebellernas förhandlingsläge i de pågående internationella fredssamtalen, men de eskalerade striderna har också lett till ökad oro om en alltmer svårhanterlig humanitär katastrof. Många jemeniter som flytt strider i andra delar av landet befinner sig i Maribområdet.

Parallellt med den blodiga offensiven i Marib har Huthirebellerna utfört allt fler drönar- och robotattacker mot saudiska mål, däribland flera oljeanläggningar.

Kriget i Jemen har krävt tiotusentals liv sedan det bröt ut 2014. Omkring 3,3 miljoner människor har tvingats på flykt och hungersnöden är stor – minst 80 procent av Jemens befolkning tvingas förlita sig på bistånd, enligt FN.

Senast förra helgen rapporterade jemenitiska säkerhetskällor att striderna om Marib krävt 47 dödsoffer.

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

• Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns spets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.
• 2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.
• I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av soldater. Men genomförandet av Stockholmsöverenskommelsens löften har gått mycket trögt.
• Den mänskliga nöden växer i krigets spår. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.