Radar · Utrikes

Hämndlysten Trump: ”Kommer ta tillbaka USA”

Trumpsupportrar vid kampanjmötet i Wellington, Ohio – en delstat som Trump vann i presidentvalet 2020.

USA:s tidigare president Donald Trump har inlett sin kampanj mot de republikaner som röstade för att avsätta honom efter stormningen av kongressen den 6 januari. ”Vi kommer att ta tillbaka USA och vi kommer att göra det snart”, sade Trump inför några tusen åskådare i Ohio.

Mot en bakgrund av amerikanska flaggor och till publikens taktfasta ”USA! USA!” steg Donald Trump in på scenen i Wellington, Ohio, på lördagskvällen lokal tid. Ur högtalarna strömmade Dolly Parton och ett litet flygplan med efterföljande banderoll proklamerade mot kvällssolen att ”Ohio är Trumpland”.

– Efter fem månader är Bidens regering redan en komplett katastrof, sade den forne presidenten iklädd sin sedvanliga outfit: mörk kostym, vit skjorta och röd slips.

”Trump 2024”

Bland de samlade supportrarna var klädvalen desto mer vågade. På t-shirtarna i publikhavet syntes budskap som ”Omvälj Trump, få liberalerna att gråta igen”, ”Trump vann – acceptera det”, ”Fuck Biden, Trump 2024” samt diverse slagord kontra vaccin och munskydd. Många av supportrarna var av åsikten att presidentvalet i november i fjol var riggat och att Trump är den rättmätige presidenten.

– Deras (Bidenregeringens) agenda är att förstöra Amerika; president Trumps agenda är att rädda Amerika, sade den pensionerade sjuksköterskan Rose Kidd till The Guardian.

I sitt tal – det första sedan stormningen av Kapitolium – gick Trump till angrepp mot såväl president Joe Biden och valresultatet i fjol som den republikan, Anthony Gonzalez, som sitter i kongressen för ett Ohiodistrikt och var en av de tio partikamrater som röstade mot Trump.

"Ta tillbaka USA"

I stället visade den förre presidenten sitt stöd för en före detta medarbetare i Vita huset, Max Miller, inför nästa års kongressval. Miller lovade å sin sida att Trump skulle bli återvald, vilket även Trump hävdade.

– Vi kan vinna en tredje gång, det är fullt möjligt, sade han inför vad lokala medier beskrev som några tusen jublande anhängare och fortsatte:

– Vi kommer att ta tillbaka representanthuset, vi kommer att ta tillbaka senaten, vi kommer att ta tillbaka USA. Och vi kommer att göra det snart.

Framträdandet i Ohio var Trumps första kampanjmöte sedan den ödesdigra dag då hans supportrar med våld tog sig in i Kapitolium – i hopp om att hindra kongressens ledamöter från att formellt utse nuvarande president Joe Biden till valvinnare – den 6 januari.

Fler tal planerade

Ohiomötet fick dock inte särskilt mycket uppmärksamhet av amerikanska tv-bolag. Varken CNN, MSNBC eller Fox News sände mötet, rapporterar nyhetssajten Deadline.

Den politiska organisationen ”Save America”, som bildades för att hjälpa Trump åter till makten, har meddelat i ett uttalande att eventet i Ohio är det första av flera evenemang ”till stöd för kandidater och ärenden som främjar Maga” (akronym för Trumps slogan ”make America great again”).

Under veckan ska Trump resa till gränsen mot Mexiko, och nästa lördag är det tänkt att han ska hålla ett tal i Florida.

Fakta: Donald Trump

• Donald Trump, som nyligen fyllde 75 år, var USA:s 45:e president mellan 2017 och 2021. Den frispråkige republikanen vann presidentvalet 2016 med vallöftet att ”göra Amerika stort igen”, men misslyckades med att bli omvald i november 2020.
• Trump var den första president som inte hade tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär. I stället har han ägnat sitt liv åt affärer.
• Född i Queens i New York har han en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Trump har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.
• Donald Trump är far till fem barn och gift för tredje gången. Hans hustru är slovensk-amerikanska Melania Trump.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV