Radar · Miljö

Greta Thunberg kritisk mot brittisk polisrazzia mot Extinction rebellion

Aktivistgruppen Extinction rebellion utförde protester i helgen mot att ägarna till de största mediehusen fortsätter att sprida klimatskepticism och smita från skatter.

En lagerlokal i London som har använts av aktivistgruppen Extinction rebellion har varit mål för brittisk polis i en räd i helgen. Tolv personer har gripits. Nu får polisens agerande kritik från Greta Thunberg.

Extiction rebellion utförde flera aktioner förra veckan mot nyhetsbolag tillsammans med aktivister från Black lives matter-rörelsen. Bland annat försökte man stoppa och blockera nyhetsmediernas pressar. Fler aktioner och protester har varit planerade till helgen och det föregick Londonpolisen genom att slå till mot en lagerlokal och ett konstcentrum där material som har använts i protesterna förvarades, rapporterar The Guardian.

Scotland Yard har uttalat sig och säger att den “har utfört proaktiva insatser för att förhindra och reducera kriminella avbrott mot mediebolag”.

Konfiskerat konst

Under de tre räderna greps tolv personer och olika konstnärsmaterial konfiskerades, bland annat bambupinnar och olika låsatrapper.

Extinction rebellion meddelade att det enda polisens räder hade funnit var aktivister som höll på att skapa konst. Gruppen ifrågasatte också varför konstcentret utsattes för polisens insatser eftersom det inte hade någon koppling till Extinction rebellion förutom att det innehöll olika bambukonstruktioner som användes i förra årets anti-press-aktioner.

Talespersoner för Extincion rebellion säger att aktionerna är menade att lyfta fram hur de fyra miljardärerna, bland annat Rupert Murdoch, som äger 68 procent av brittisk press fortsätter att sprida klimatskeptiska budskap och smita från skatter, rapporterar The Guardian.

Greta Thunberg kritiserade polisens insatser på Twitter
Greta Thunberg kritiserade polisens insatser på Twitter. Foto: Skärmdump

Polisen insatser har kritiserats, bland annat av Greta Thunberg, för att försöka tysta ned miljörörelser och hindra demokratiska protester. I ett inlägg på Twitter skriver Greta Thunberg att hon “verkligen undrar vad nästa steg blir. Censur av klimatforskning? Förbjudandet av klimatforskning?”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV