Radar · Arbetskritik

Facket vill ha klarhet om gig-företags arbetsgivaransvar

Personer som tar uppdrag via appen Taskrunner, till exempel för att hjälpa till med flytt, får ofta dåligt betalt, då deras lön sätts via en sorts negativ budgivning, enligt P1 dokumentären De nya daglönarna.

App-företaget Taskrunner som förmedlar ströjobb till gig-jobbare har inget arbetsgivaransvar. Det menar förvaltningsrätten, efter att Arbetsmiljöverket försökt få gig-företaget att betala vite. Men domen behöver överklagas, anser fackliga jurister.

Genom appen Taskrunner kan privatpersoner hitta så kallade ”runners”, som utför enskilda sysslor åt dem. Det kan handla om att bära upp en soffa i ett hyreshus utan hiss, montera möbler från Ikea eller utföra en renovering.

För att bli en så kallad runner måste du först ha blivit godkänd av Taskrunner. Men dessa personer är ändå inte anställda och Taskrunner har inget ansvar över deras arbetsmiljö eller hur de betalar in skatten på pengarna de tjänar.

Detta har fått Arbetsmiljöverket att reagera. I höstas krävde myndigheten att Taskrunner skulle upprätta en handlingsplan mot eventuella risker för ohälsa och olycksfall i arbetet, annars väntade ett vite om 75 000 kronor, enligt TCO:s tidning Arbetsvärlden.

Förvaltningsrätten: Taskrunner saknar arbetsgivaransvar

Men i förra veckan meddelade Förvaltningsrätten i Malmö en dom till fördel för Taskrunner. De anser att Taskrunner saknar arbetsgivaransvar. Orsaken är bland annat att bolaget inte ställer några minimikrav på hur många uppdrag en runner måste åta sig. Dessutom styr bolaget inte över ersättningen, eller hur, var eller när varje enskilt jobb ska utföras.

Förvaltningsrätten slår fast att Taskrunner inte leder eller fördelar arbetet: ”Bolagets roll verkar istället vara att hjälpa användarna genom betalsystem, försäkring, service och möjligheter att sätta betyg”, rapporterar tidningen Arbetet.

Att Taskrunner genomför telefonintervjuer med blivande runner och att de kan stängas av om de missköter sig anses snarare vara en förutsättning för att ”föra samman den som vill ha en enklare syssla utförd och den som vill utföra den”.

”Påminner om bemanningsföretag”

På den fackliga juridiska byrån LO-TCO rättsskydd anser man att domen behöver överklagas.

– Vi behöver få klarhet i hur plattformsföretagen ska betraktas rent arbetsrättsligt, säger Bo Ericson, förbundsjurist till Arbetsvärlden.

Han menar att Taskrunner påminner om ett bemanningsföretag och därför borde ha krav på sig att kontrollera beställarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV