Radar · Politik

Starkt stöd för V – mörkt för L och MP

Vänsterledaren Nooshi Dadgostars parti får 13,3 procent av väljarstödet i en partisympatiundersökning från Novus som gjorts under en vecka i slutet av juli.

Vänsterpartiet får 13,3 procent av stödet i en partisympatiundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT i slutet av juli månad. Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna enligt mätningen bli andra största parti med 21,6 procent av rösterna.

Desto sämre ser det ut för Liberalerna och Miljöpartiet som stöds av 2,2 procent respektive 3,8 procent, under riksdagens fyraprocentsspärr.

Största parti är Socialdemokraterna med 23,8 procent av stödet i mätningen. Moderaterna ligger knappt tre procentenheter efter på 21 procent, vilket ger dem en tredjeplats totalt.

Kristdemokraterna landar strax över riksdagsspärren på 4,5 procent och Centerpartiet får 8,9 procent av stödet i mätningen.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen gäller Vänsterpartiets notering.

2 480 slumpmässigt utvalda personer har svarat på undersökningen som genomfördes mellan den 19–26 juli i år via telefon, sms och post. Totalt tillfrågades 4 863 personer, vilket ger ett bortfall på 49 procent. Novus har kontrollerat att resultatet inte påverkas av bortfallet.