Energi

Morden tar över svenska poddsommaren

Det bjuds på mycket "true crime" i sommarens poddar.

”True crime”-trenden ser inte ut att mattas av – i alla fall inte på de svenska poddplattformarna. Samtidigt bjuder The Mamas på ”allt mellan damm och glam” – och Kakan Hermansson lanserar en ny relationspodd. Vi listar ett urval av sommarens poddar.

Under 1600-talet dödades hundratals oskyldiga kvinnor, anklagade för att vara häxor – och massmordet var möjligt på grund av staten och kyrkan. Journalisterna Moa Soltanian Magnusson och Gustav Asplund djupdyker i sina egen släkthistorier och chockeras av upptäckterna. P1-serien har premiär den 29 juni i Sveriges radio-appen.

The Mamas show

De har gjort succé i Melodifestivalen tre år i rad – nu kliver The Mamas in i poddvärlden. Enligt en presstext kommer de tre sångerskorna att prata om ”allt mellan damm och glam”. Podden har premiär på Acast sensommaren 2021.

Jakten på mördaren

Podcasten Värsta morden har bytt namn och kommer med en sommarsäsong med premiär den 8 juli på Bauer media. Journalisten Saga Springcorn tar lyssnarna tillbaka till gamla, uppklarade, mordfall.

Spöktimmen

Journalisterna Jenny Borg och Linn Larsson djupdyker i kriminalfall och olösta mysterier när Spöktimmen får en sommarsäsong. Det kommer bland annat att handla om dödliga lekar och turistmord. Podden har premiär den 29 juni på Acast.

Medicinmannen

Svenska Dagbladet satsar på en poddföljetong om en naturvurmande sekt som var verksam i Sverige och Finland på 1990-talet. Flera människor dog under mystiska omständigheter och serien kommer bland annat att avslöja nya uppgifter kring ett uppmärksammat mordfall. Podden, som är skriven och berättad av Lars Berge, har premiär den 6 juli.

Äta med P3

Matskribenten Ina Lundström varvar underhållning med kunskap om den svenska matkulturen i Äta med P3. Hon kommer även att dela med sig av sina bästa tips i köket. Programmet sänds lördagar med start den 3 juli och finns även i SR-appen.

Utanför murarna

Journalisten Josephine Freje möter pedofilmördare, styckmördare och gängledare som berättar om sökandet efter en ny identitet utanför fängelsemuren, efter det att de avtjänat sitt fängelsestraff. Hade premiär i juni.

Sista samtalet

Skräckserie som skildrar försvunna eller avlidna människors sista tid i livet. Serien är fiktion och är gjord med 3D-ljud. Hade premiär på Podme i juni.

Svenska folkets historia

Podden med Anders Lundin som programledare har fått en ny sommarsäsong på Spotify. Svenska folkets historia går igenom de största historiska händelserna ur det svenska folkets perspektiv. Programmet hade premiär den 16 juni.

Spotify Dok: Svenska monster

Spotify Dok samlar allt från true crime-serier till dokumentärer om enskilda ämnen. Den 1 juli är det dags för Spotify Dok: Svenska monster en poddserie som undersöker vad som driver människor till att begå mord. Avsnitten är dramatiserade och baseras bland annat på polisrapporter och vittnesmål.

Trekant med Kakan och Öris

Relationspodd med Kakan Hermansson och Fredric Öris, som har dammsugit internet på relationsproblem och livsfunderingar. Stora och små frågor från chattar, forum och Facebookgrupper avhandlas. Premiär på Podme i augusti.

Mia Blomgren: Mobilmänniskan

I P1-podden undersöker Mia Blomgren hur dagens smartphones påverkar samhället. Hon träffar bland andra Marina, som är medelålders och inte har gått in i den digitala världen överhuvudtaget, och Christoffer, som är online 24/7. Hela serien släpps som podd den 20 juli i Sveriges Radio-appen.

Rättegångspodden

”Rättegångspodden” med Nils Bergman är tillbaka med en ny säsong. Den här gången tar han bland annat upp fallen ”hedersmordet i Mölnlycke” och ”dödsfallet i Sollentunahäktet”. Den nya säsongen har premiär den 28 juni på Podme och Acast.