Glöd · Ledare

Försvara strandskyddet i alla väder

Grinden är vit och leder ut på stigen som går ner till stranden. Mannen som går där har har tjockt, kritvitt hår och tycker om att sjunga, gärna opera. Han är solbränd, klädd i badbyxor och över hans arm hänger en handduk. Nere vid stranden ska han gå ut på bryggan av flata stenar och kasta sig i vattnet. Sen ska han titta upp och säga ”Ahh!”, simma kanske tio simtag, gå upp, torka sig, sjunga en trudelutt för havet och gå hem och sätta på potatis till lunchen.

Men nere vid bryggan ligger redan ett par och smörjer in sig med sololja och spelar skvalmusik i sin förbaskade transistorradio. Stranden är definitivt inte stor nog för honom och dem. Så han vänder och går tillbaka upp till huset, in genom den vita grinden. De borde köpa strandängen också och sätta upp en skylt, muttrar han. Om det inte vore för strandskyddet.

Jag kan inte fråga honom längre, men jag undrar om han hade tänkt på att det kanske inte hade varit så enkelt. Inte ens för någon som hade kunnat fundera på att köpa stranden. För det kunde ju någon annan redan ha gjort, och var skulle han då ta sitt dopp?

Vi barn som brukade vara där på somrarna lärde oss simma vid den stranden, och känna igen skäggdopping och drillsnäppa. Utan strandskyddet kunde det ha varit avspärrat, strandängen kunde ha fått ge plats åt någons villa och skäggdoppingen och drillsnäppan kunde ha fått flytta på sig om villaägaren ville ha en stor betongbrygga.

Nu slipper de det, i alla fall så länge strandskyddet finns kvar. Om Annie Lööf får bestämma blir det inte kvar så länge till. För i hennes värld är det den som äger som bestämmer.

Men allemansrätten och strandskyddet, som ingår i den, är en mycket större fråga än äganderätten. De spelar en mer grundläggande roll i våra liv än vi ens tänker på – de gör det möjligt för oss att självklart kunna gå ut i naturen, lära känna den, bry oss om den och känna att vi är en del av den. Alldeles oavsett vem som äger just den här lilla strandremsan.

Så jag hoppas Miljöpartiet står på sig i den här  frågan. Fortsätt att säga nej till att avskaffa det generella strandskyddet, fortsätt att skydda allemanrätten. I alla väder.

Sval luft, regn och åskmuller!

Kina som stöder talibanerna – om talibanerna lovar att inte stödja (de mestadels muslimska) uigurerna i Kina.