Radar · Inrikes

Allt fler vill cykla – men snart slut på cyklar i butiken

Stort sug efter cyklande.

Pandemin har fått efterfrågan på cyklar att öka. Nu rapporterar cykelhandlare att lagren börjar ta slut på nya cyklar.

Semester och många vill på utflykt. Vad passar då bättre än en cykel? Nu rapporterar dock många cykelhandlare om en ökad efterfrågan på cyklar och det finns få kvar i butikerna.

– I början av pandemin var det en normal cykelförsäljning, men sen har det fortsatt sälja bra även in i juni. Vi börjar få signaler om att vissa delar och även cyklar börjar ta slut hos leverantörer, säger Joakim Stenberg, vd på organisationen Cykelbranschen, till TT:

Stenberg betonar att det fortfarande finns cyklar kvar, men säger också att man får passa på nu om man vill ha en cykel.

En orsak till att lagren håller på att tömmas är pandemin stängde ner fabriker  i Kina, Taiwan och Vietnam som är stora producenter av cyklar. Stängda gränsar har också försvårat leverandes och distribution av de cyklar som varit beställda, rapporterar TT.

Det är inte bara Sverige som har problem att få fram cyklar. Även andra länder har samma problem. Men när tillverkningsindustrin i Östasien nu öppnar tror Cykelbranschen att lagren snart kommer fyllas på igen.

Fakta:

Under 2019 cyklade 1 miljon personer i åldrarna 6–84 år, eller 11 procent av befolkningen. (14 procent under sommarhalvåret och 9 procent under vinterhalvåret).
Varje dag cyklar vi i genomsnitt 7 kilometer, fördelat på 2,3 resor. En snittur ligger därmed på 3 kilometer.
Barn och ungdomar (6–24 år) cyklade 16 procent en genomsnittlig dag
Unga vuxna (25–44 år) cyklade 13 procent dagligen.
Över medelåldern (45–64 år) cyklade 11 procent. 
I åldersgruppen (65–84 år) är andelen cyklande endast 4 procent.
Källa: TT/Trafikverket