Energi · På gång

På gång

Dom kommer i dag om brandattacken mot en minkfarm i Sölvesborg och åklagaren yrkar på fängelsestraff för de unga männen.

28/1 Nacka tingsrätt meddelar dom mot två unga män som har åtalats för mordbrand vid en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019.

Dom väntas för mordet på politikern Walter Lübcke

28/1 Tyskland: Dom väntas i rättegång mot två högerextremister som anklagas för mordet på politikern Walter Lübcke 2019.

En mångspråkig värld – möte med Elin Anna Labba och Dmitri Plax

28/1 Svenska PEN sätter fokus på frågor om språklig mångfald genom sin nyinrättade kommitté för språkliga rättigheter. Möt kommitténs ordförande, författaren, konstnären och översättaren Dmitri Plax i ett samtal med författaren och journalisten Elin Anna Labba. Båda är aktuella med böcker där svenskan samexisterar med andra språk.

Modet att bry sig

28/1 Forum för levande historia arrangerar ett webbinarium på temat civilkurage. Vår framtid kan vara beroende av att så många som möjligt värnar demokrati och mänskliga rättigheter, men hur fostrar man egentligen medborgare som är beredda att ta ställning och agera? Medverkar gör bland andra historikern och professor Carol Rittner och ärkebiskop Antje Jackelén.

Påverka genom tillämpning av Miljöbalken

28/1 Många myndigheter brister i tillämpningen av Miljöbalken. Egentligen är lagstiftningen bra, problemet är att den inte följs. Tillämpning av miljöbalken kan ge stor miljöeffekt och här finns en stor potential att påverka samhället, menar Naturskyddsföreningen. På ett webbinarium kan man lära sig tips och trix om hur man kan påverka lokalt.

Dataskyddsdagen

28/1 Denna dag uppmärksammas Dataskyddsdagen.

Jämn fördelning av makt och inflytande

29/1 Jämställdhetsmyndigheten väntas överlämna en genomlysning till regeringen om kvinnors och mäns villkor i beslutsfattandet i Sverige. Myndigheten har genomfört en uppföljning av utvecklingen i förhållande till det jämställdhetspolitiska delmålet en jämn fördelning av makt och inflytande.

SCB: Namnstatistik 2020

29/1 Statistik från SCB för 2020 som visar vilka namn de nyfödda fått och vilka förnamn, tilltalsnamn och efternamn som befolkningen har.

Veganpizzadagen

29/1 I dag äts det veganska pizzor på Veganpizzadagen.

Protester mot nytt Amazon-lager i Frankrike

30/1 Frankrike: Protester utlysta vid öppningen av nytt Amazon-lager i Fournes.

Antirasist ska du va! Aysha Jones

30/1  En interaktiv föreläsning med Black lives matters initiativtagare i Sverige, Aysha Jones, föreläser om sin upplevelse av rasismen i Sverige och hur arbetet med Black lives matter kan påverka arbetet mot rasism i Sverige.

Arctic Frontiers konferens

1/2 Norge: Arctic Frontiers konferens i Tromsö inleds (till 4/2). Mer info här.

Glömskans geografi om Europas mörka historia

1/2  En digital föreläsning med Anna Berglind, kulturproducent och konstnär, som arbetar med gestaltning av offentlig miljö samt utställningsverksamhet. Hon är även lektor på avdelningen för Kultur, samhälle, mediegestaltning vid Linköpings universitet.

Ett år sedan ...

1/2 1 år sedan Sverige klassade coronaviruset som allmänfarlig sjukdom.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i rätten 2/2 Ryssland:

Domstolsförhandling inleds med oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i mål där ryska myndigheter hävdar att en villkorlig dom som Navalnyj fick för sju år sedan har överträtts flera gånger.