Radar · Politik

Moderaten anmäler sitt eget parti: ”Flygplatsen inte samhällsnyttig”

Moderaten Fredrik Bertilsson vill att hans eget partis försvar för Västerås flygplats granskas.

Västerås kommun slänger skattepengar i sjön genom att bekosta flygplatsen. Det anser moderaten Fredrik Bertilsson som anmäler sitt eget parti till ”Slöseriombudsmannen”.

Intresseorganisationen Skattebetalarnas förening granskar sådant som de anser vara slöseri med skattepengar genom ”Slöseriombudsmannen”, ofta efter tips från utomstående. Nu vill Fredrik Bertilsson, som själv är aktiv moderat i Västerås, att hans eget parti och oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) sätts under lupp.

Orsaken är Västeråsmoderaternas motstånd mot den socialdemokratiskt ledda majoritetens beslut att lägga ner flygplatsen. Den 21 mars ska västeråsborna säga sitt i en folkomröstning och Fredrik Bertilsson hoppas tvärtemot sitt parti på stöd för en nedläggning.

– Det är en flygplats som knappt används alls för något som är samhällsnyttigt. Kan man inte få snurr på den ska man heller inte lägga skattepengar på den, säger han.

London är den enda stad som trafikeras året runt med reguljär trafik från Västerås. Utöver det används flygplatsen främst för skolflyg och privatflyg och det motiverar inte de runt 25 miljoner kronor om året som kommunen lägger på den, anser Fredrik Bertilsson som har upplevt att det varit känsligt att driva den linjen internt i Moderaterna i Västerås.

– Ett antal gamla farbröder har tyckt att flygplatsen varit nödvändig för näringslivet, att man ska kunna åka ner och käka lunch i Paris om man är ABB-chef. Men så ser inte verkligheten ut längre, nu löser man det med ett digitalt möte på Teams.

Läs mer:

Västerås röstar om flygplatsen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV