Radar · Integritet

Facket i Albanien vann strid om övervakning av hemarbete

Företaget Teleperformance får inte övervaka sina albanska anställda i hemmet.

Företaget Teleperformance installerade webbkameror hos sina hemarbetande anställda i Albanien. Efter protester, som ledde till att flera anställda avskedades, slog myndigheterna fast att övervakningen inte är tillåten.  

Franskägda Teleperformance, som tillhandahåller tjänster inom bland annat support och kundtjänst, övervakade sina anställda och gav flera av dem sparken när de ifrågasatte integritetskränkningen, rapporterar Arbetet.

Företaget har runt 330 000 anställda i 80 länder och precis som så många andra arbetsgivare uppmanade de förra året sina anställda att arbeta hemifrån. I Albanien fick företagets runt 2500 anställda skäl att protestera högljutt när Teleperformance installerade webbkameror i deras hem för att kunna övervaka arbetsdagen. Fackföreningen Solidariteti gjorde en anmälan till den albanska data- och integritetsskyddsmyndigheten som nu har gett facket rätt.

Seger för arbetsrätt i hemmet

Christy Hoffman, ordförande för den globala fackföreningen UNI, säger på organisationens hemsida att det är en stor seger för hela sektorn.

– Att arbeta hemifrån betyder inte att man ska arbeta utan rättigheter, och användandet av teknik för att kontrollera anställda ska regleras av myndigheter och kollektivt förhandlas med fackförbund för att skydda arbetarna.

Fyra anställda avskedades sedan de protesterat mot övervakningen. Facket driver nu en överklagan av avskeden.

– Tyvärr fortsätter Teleperformance att köra över arbetarnas rättigheter och vägrar att förhandla med facken, säger Christy Hoffman.