Radar · Migration

EU-migranter i Lund tvingades lämna – tältläger ska rivas

Grupper som sympatiserar med EU-migranter, vars läger i Malmö ska tömmas, laddar för att vaka vid lägret för att hindra polisen från att utrymma det.

EU-migranter bosatta i ett tältläger i Lund har avvisats från platsen och lägret kommer att rivas omgående, meddelar Lunds kommun.

Det var i höstas som man upptäckte att EU-migranter bosatt sig i ett tältläger i närheten av Källby reningsverk i Lund. Under gårdagen var polisen och socialförvaltningen på plats för att avvisa migranterna från platsen. Tältlägret kommer att rivas, rapporterar Svt nyheter.

– Socialen och polisen var på plats i går kväll och informerade de bosatta om att de måste lämna, så de gjorde det nu under förmiddagen. Då rivs det här lägret upp, säger Fredrik Gustavsson, parkeringschef på Lunds kommun till Svt.

Inga härbärgen att gå till

Tältläger och otillåtna bosättningar är inget nytt fenomen i Lund. Men tidigare fanns det härbärgen och campingplatser i staden dit migranterna kunde vända sig för att få tak över huvudet när de avvisades från en plats. Kommunen hade en överenskommelse med ideellt drivna härbärgen. Något som inte finns kvar i dag.

– Ett härbärge som vi hade förut hade varit ett ypperligt sätt att agera. Många gånger tidigare år har jag varit med vid avvisningar och kunnat säga ”ni får en plats på vårt härbärge eller vår camping”, så varenda en fick en plats i husvagnar istället. Det hade jag önskat att man gör i dag också, säger Joakim Månsson Bengtsson, som var en av initiativtagarna i det dåvarande härbärget för utsatta EU-medborgare i Lund till Svt.