Radar · Miljö

Bråkdel av svenskt covidstöd till grön återhämtning

Inte mycket har öronmärkts till grön återhämtning i det stödpaket som de arktiska länderna har avsatt till coronapandemin.

Pengar till gröna jobb och till urfolk utgör en mycket liten del av stödpaketen som betalats ut av de arktiska länderna, där Sverige ingår. Det framgår i en undersökning som Världsnaturfonden har gjort.

Den heter ”Left out in the cold”, rapporten som nyligen släpptes av Världsnaturfonden (WWF). I den har man undersökt i vilken omfattning de åtta arktiska länderna har riktat sitt coronastöd mot grön återhämtning.

Länderna utgörs av Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Kanada, USA och Ryssland.

Totalt har länderna, fram till den 31 oktober 2020, lagt 30 000 miljarder kronor på stödinsatser till följd av corona. Av det har mindre än två procent gått till gröna jobb och stöd för urfolk, något som nätmagasinet Natursidan också har rapporterat om.

Sverige får dock ”beröm”. Här har man nämligen varit minst dålig. Av de 587 miljarder som Sverige har gett i coronastöd har sju procent riktats mot grön återhämtning. Enligt WWF:s rapport har det främst handlat om projekt som syftat till att återställa våtmarker samt att göra stålindustrin grönare.

– Det är positivt att Sveriges återhämtningsbudget har en miljökoppling, men det är ändå bara sju procent som klassas som grön återhämtning, så mer krävs, säger Tom Arnbom, Arktisexpert på WWF, till Natursidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV