Radar · Politik

Strid i S om strategin att slå mot SD

"Det är uppenbart att en högerkonservativ regering är helt beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Tunga S-företrädare med statsminister Stefan Löfven i spetsen har gått till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna – och mot M och KD som är villiga att samarbeta med dem. Nu möter den socialdemokratiska strategin intern kritik.

Efter SD-ledaren Jimmie Åkesson rasistiska tweet där han beskrev invandring som en ”social, kulturell och ekonomisk belastning” reagerade statsminister Stefan Löfven. I ett långt inlägg på Facebook riktade han skarp kritik mot SD. Bland annat skrev han:

”Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är öppna med sin extrema politik. De gör utspel om att begränsa fria medier och lyfter fram utvecklingen i Ungern och Polen som en förebild för Sverige”.

Statsministern är det senaste i raden av tunga socialdemokratiska politiker som angriper så väl Sverigedemokraterna som Moderaterna och Kristdemokraterna som säger sig villiga att budgetförhandla med dem efter nästa val. Tidigare har bland andra försvarsminister Peter Hultqvist och partisekreteraren Lena Rådström Baastad gjort liknande uttalanden.

Nu varnar flera socialdemokratiska politiker för att lägga för stort fokus på SD, rapporterar Expressen. Bland annat finns en oro bland s-företrädare att partiledningen är på väg att slå in på en linje som kan fungera för att nå medelklassväljare i Stockholms innerstad, men gör att man tappar den traditionella väljarbasen ute i landet. I valet 2018 gick partiet framåt i ekonomiskt välmående områden i Stockholm medan man  backade kraftigt i exempelvis Norrbotten.

Vill se fokus på klassiska S-frågor

Claes Nordmark, socialdemokratiskt kommunalråd i Boden, vill att partiet ska fokusera på traditionell socialdemokratisk politik snarare än på att kritisera SD.

– Det bärande i Socialdemokraternas valrörelse ska vara välfärdssatsningar, jobb och trygghet, om du frågar mig. Klassiska socialdemokratiska frågor. Vi ska gå till val på en egen politik, säger han till Expressen.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad menar att partiets fokus redan är på den egna politiken, men att väljarna behöver få svar på vilken roll M-ledaren Ulf Kristersson vill ge Sverigedemokraterna.

– Det som hände i USA var att vi såg en amerikansk höger som hade radikaliserats och det visade sig hur farligt det var att göra sig beroende av extremhögern. För det är krafter som inte går att kontrollera, säger hon till Expressen.