Energi · På gång

På gång

Var hör isbjörnen hemma? I den fria eller som på bilden i en djurpark? Det tål att tänkas på den 27 februari då det är Internationella isbjörnsdagen.

27/2 Kulturhuset Blå stället i Göteborg arrangerar en digital workshop om minoritetsstress, om vilka konsekvenser det får och vilka hälsosamma strategier man kan ta till för att hantera den. Workshopen är endast till för den med personliga erfarenheter av att leva som svart i Sverige.

Skostrejk för klimatet: Utlys klimatnödläge

27/2 Saturdays for future arrangerar en skostrejk för klimatet och kräver klimatnödläge. Hur påskyndar vi en omställning som klarar Parisavtalets 1,5-gradersmål för att undvika klimatkaos? Ett fåtal samlas på Medborgarplatsen i Stockholm. Övriga kan ställa ut skor i en skostrejk.

Världen badar

27/2 Föreningen Mörkrets och kylans glada vänner arrangerar det digitala eventet ”Hela världen badar”. Det innehåller både livetävlingar i isvakspoesi och en musiktävling i vak. Dessutom visas filmer och hälsningar från vinterbadare och vintersimmare runt från hela världen.

Internationella isbjörnsdagen

27/2 I dag firas Internationella isbjörnsdagen.

Mordet på Olof Palme 35 år

28/2 Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister Olof Palme mördades för 35 år sedan på Sveavägen i Stockholm.

Val i El Salvador

28/2 Val till parlamentet i El Salvador.

A sustainable start – mål 3 och 6

1/3 Able välkomnar till ett digitalt webbinarium om FN:s klimatmål 3 och 6. Vilka synergier och krockar finns dem emellan och hur skapar vi hållbar action inom dem? I panelen hittar vi bland andra Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco och Debora Falk, vatteningenjör på Läkare utan gränser.

Utredningen om jämlik tandhälsa

1/3 Utredningen om jämlik tandhälsa överlämnar sitt arbete till Socialdepartementet. Presskonferens med socialminister Lena Hallengren och utredaren Veronica Palm.

Internationell givarkonferens om Jemen

1/3 FN, Schweiz och Sverige arrangerar en internationell givarkonferens i Schweiz om Jemen. Medverkar gör bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres.

Utslag i korruptionsrättegång mot Sarkozy

1/3 Utslag väntar i korruptionsrättegång mot förre franska presidenten Nicolas Sarkozy.

Löfven i möte med Erna Solberg

1/3 Statsminister Stefan Löfven (S) i möte med Norges statsminister Erna Solberg för att diskutera situationen för de svenska gränspendlarna.

Beslut om barns exponering av radioaktivitet

1/3 Domstol i Fukushima, Japan, beslutar i mål rörande radioaktiv exponering gentemot barn.

Dag mot diskriminering

1/3 I dag uppmärksammas Internationella dagen mot diskriminering.

Krama en bibliotekarie

1/3 Denna dag firas Krama en bibliotekarie-dagen.

EU:s sociala pelare

2/3 EU-kommissionen presenterar handlingsplan för genomförandet av EU:s sociala pelare och förslag om bindande öppenhetsåtgärder på lönesidan.

Livsmedelsindustrin och effekterna av coronapandemin

2/3 Riksdagens Livsmedelspolitiska nätverk och Livsmedelsföretagen arrangerar ett digitalt seminarium om pandemins effekter på den svenska livsmedelsindustrin. Medverkar gör bland andra Livsmedelsverket, The Absolut Company, professor Pontus Braunerhjelm och Patrik Strömer från Livsmedelsföretagen.

Webbseminarium om EU:s klimatpolitik

2/3 Tankesmedjan EPC håller webbseminarium om EU:s klimatpolitik.

Val i Mikronesien

2/3 I dag är det val i Mikronesien.

Webbseminarium om hur EU och USA bör hantera Kina

3/3 Tankesmedjan EPC håller seminarium via webben om hur EU och USA bör hantera Kina.

Opec-möte

4/3 Opec och icke-Opecländer håller digitalt ministermöte i Österrike.

Särskild debatt om Sveriges elförsörjning

5/5 Riksdagen håller en särskild debatt om Sveriges elförsörjning. Debatten har begärts av Sverigedemokraterna. Från regeringen deltar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Dag för fred

5/3 I dag uppmärksammas Världsböndagen för fred.