Radar · Djurrätt

New Yorks borgmästarkontor uppmanar invånarna: ”Halvera er köttkonsumtion”

New Yorks borgmästare Bill de Blasio införde 2019 en rad åtgärder för att minska köttkonsumtionen i stadens offentliga verksamheter.

Inför köttfri måndag. Ät 50 procent mindre kött. Fasa ut processat kött. Byt ut köttet mot växtbaserat protein. De uppmaningarna skickar borgmästarkontoret i New York till sina invånare i ett nyhetsbrev – baserat på stadens egna åtgärder inom offentliga verksamheter som skolor och sjukhus.

Mindre lidande för djuren. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Bättre för klimatet. Färre arbetare i en lågavlönad och riskfylld arbetsmiljö. Det är skälen till att New Yorks invånare bör dra ner på köttet, enligt en uppmaning som i februari mailades ut i ett månatligt nyhetsbrev från borgmästarkontorets avdelning för djurvälfärd.

Staden driver kampanjen ”Meating halfway” tillsammans med World animal protection, en internationell organisation för djurvälfärd. För stadens räkning betyder det till exempel att skolor, center för hemlösa och fängelser serveras köttfri mat alla måndagar, och att det erbjuds och rekommenderas på stadens sjukhus. Invånare erbjuds även delta i ett rabattsystem som subventionerar priset på frukt och grönt.

– Det är fantastiskt att se USA:s största stad stödja en minskad köttkonsumtion, säger Joe Loria, kampanjledare för minskad köttkonsumtion på World animal protection till sajten Vegnews, och fortsätter.

– USA hör till de länder som konsumerar mest kött i världen. Efterfrågan på billigt kött har givit bränsle till en köttindustri som behandlar djuren som kuggar i ett maskineri, inklusive extrem fångenskap, brutal lemlästning och överanvändning av antibiotika.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio (demokrat) äter blandkost, men hans båda barn (till vänster i bild) är veganer
New Yorks borgmästare Bill de Blasio (demokrat) äter blandkost, men hans båda barn (till vänster i bild) är veganer. Foto: Wikimedia commons, CC BY 2.0/PanchoS

New Yorks policy att minska köttkonsumtionen sjösattes under 2019 av borgmästaren Bill de Blasio, som en del av en ”Green new deal”-plan för staden. Enligt planen ska allt processat kött vara utfasat ur stadens verksamheter år 2030. Samma år ska köttkonsumtionen som helhet ha halverats.

Räcker det för miljön?

Att halvera köttkonsumtionen kan låta som ett ambitiöst mål. Men hur långt räcker det ur ett miljö- och hälsoperspektiv? Enligt den uppmärksammade så kallade EAT-Lancet-rapporten från 2019, som undersökte hur en hälsosam kost inom planetens gränser skulle kunna se ut, bör jordens invånare hålla sitt intag av kött från ko, gris och lamm på omkring 14 gram per dag, vilket motsvarar knappt 100 gram i veckan eller drygt 5 kilo per år.

En genomsnittsamerikan åt år 2020 omkring 50 kilo kött från ko, gris och lamm. En halvering av det blir med andra ord fem gånger så mycket som vad forskarvärlden har bedömt som hållbart för planet och hälsa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV