Glöd · Ledare

När vaccinen går till de rika blir de fattiga livegna

I torsdags kom nyheten att Israel valt att skänka de överflödiga vaccinationsdoserna till allierade, eller blivande allierade. Det är kontroversiellt av två skäl. Det första är att Israel ockuperar Palestina, men ändå väljer att skicka doserna vidare istället för att se till så att palestinierna får chans att vaccinera de sina. Det andra är vad man kräver i utbyte.

Situationen i Gaza är led. Med brist på vatten, sviktande elsystem och dåliga reningssystem. Det bor ungefär 2 miljoner människor där, på en yta som gör det hart när omöjligt att isolera sig när man är sjuk. Att hålla avstånd i allmänhet är inte att tänka sig. Samtidigt som många inte har möjlighet att avstå från de få inkomster de har. Hur många som är sjuka, det vet man inte, eftersom testkapaciteten är ungefär 2 500 test per dag. Men av de testerna är ungefär 30 procent positiva.

Det är inte bara så att Israel väljer att skeppa vidare sina vaccin, utan det är också så att deras blockad av Gaza försvårar arbetet stort. Även om orden är mina, är informationen tagen från University of Baths rapport, läs den.

Det andra är lite speciellt. Man har skickat doser till Guatemala och Honduras, i utbyte mot att länderna flyttar sina ambassader från Tel Aviv till Jerusalem. Man har skickat doser till Tjeckien, samma Tjeckien som nyligen i den internationella brottsdomstolen, ICC, röstade mot att ICC skulle utöka sin jurisdiktion till att också inkludera Västbanken och Gaza (som tur var vann man inte den omröstningen). DN rapporterar att man gjort en liknande affär med Ungern, och att länder som Tchad, Kongo och Mauretanien kan läggas till listan som utlovat att flytta sina ambassader eller öppna diplomatiska förhandlingar med Israel.

Sannolikt sitter det här inte så långt inne i länder som Tjeckien och Ungern, och planerna verkar ha gått i stöpet (åtminstone temporärt), inte främst för att de ser moraliska problem med punkterna ovan, utan för att Benjamin Netanyahu verkar ha agerat utanför sina befogenheter som premiärminister och försändelserna har pausats av domstol.

Men det ändrar inte det faktum att världen bäddat för det här, när vi valt att inte hantera den grundläggande orättvisan i tillgången till vaccin.

När samarbeten som Covax inte är de som distribuerar vaccinen till världens alla hörn utan de rika istället går först, så långt före att de flesta afrikanska länder inte börjat vaccinera än. Då hamnar också de fattiga länderna i en absurd beroendeställning. Samtidigt som de rikare, de som har råd att gå före, länder som Israel, kan njuta av att ha ett nytt maktmedel att tillgå.

Covax har äntligen levererat sina första vaccin.

Ojämlikheten i världen.