Radar · Utrikes

Minst 18 döda när våldet tilltar i Myanmar

Demonstranter blockerar en väg i Mandalay på söndagen.

Minst 18 personer har dödats i Myanmar under söndagen. FN fördömer militärjuntans upptrappade våld mot de prodemokratiska protesterna.

”Under dagen, på flera platser över hela landet, har polisiära och militära styrkor konfronterat fredliga demonstrationer med dödligt våld och livsfarligt våld som, enligt trovärdig information till FN:s människorättsorgan (OHCHR), lett till minst 18 döda personer och över 30 skadade”, konstaterar OHCHR i ett uttalande.

Protestdagen är den dödligaste hittills sedan militärjuntan tog makten för en månad sedan.

Tre dödsskjutningar rapporteras från kuststaden Dawei i söder, där polis angrep demonstranter, enligt uppgifter från bland andra politikern Kyaw Min Htike. Minst 20 personer ska ha skadats av gummikulor när säkerhetsstyrkor försökte mota tillbaka aktivister där.

– Fler och fler skadade kommer in, sade räddningsarbetaren Pyae Zaw Hein till AFP.

Tårgas och skott

Från landets största stad Rangoon kom vittnesuppgifter om bland annat knallskott, tårgas och skarpa skott i luften för att skingra demonstranter.

Två tonåringar sköts ihjäl i Bago, norr om Rangoon, enligt AFP.

Reuters rapporterade om ytterligare två döda vid polisinsatser mot en demonstration i landets näst största stad Mandalay.

Exemplen på dödligt våld var många och OHCHR:s talespersonen Ravina Shamdasani pekade ut de ansvariga i ett uttalande:

”Vi fördömer starkt det upptrappade våldet mot protesterna i Myanmar och uppmanar militären att omedelbart upphöra med maktstyrkan mot fredliga protesterande.”

Suu Kyu i rätten

Varken polisen eller militärjuntan i Myanmar, med general Min Aung Hlaing i spetsen, vill kommentera uppgifterna om våldsamheterna.

Det har varit oroligt i Myanmar (tidigare kallat Burma) sedan militären tog makten i en kupp den 1 februari och grep den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi.

Militären hävdar att den agerade på grund av valfusk i parlamentsvalet den 8 november, något internationella valobservatörer ifrågasatt. Suu Kyis parti Nationella demokratiska förbundet vann en jordskredsseger i valet.

Suu Kyi har av militärjuntan anklagats för illegal import av kommunikationsutrustning och för att ha brutit mot pandemiregler. Hon sattes i husarrest vid kuppen och har inte synts till sedan dess. Men hon är kallad till en domstolsförhandling på måndag.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.
Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.
Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.
Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.
Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.
Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet.
Källor: NE, Landguiden, AFP