Radar · Utrikes

Klimatrådet: Danmark saknar plan för att nå sina klimatmål

Danmark saknar en plan för hur två tredjedelar av minskningen av sina växthusutsläpp ska gå till.

Danmark kommer inte att nå målet med att minska landets utsläpp av växthusgaser med 70 procent fram till 2030 enligt Klimatrådet. De menar att regeringen saknar en konkret plan för hur två tredjedelar av minskningarna ska gå till i praktiken.

Den danska regeringen har som mål att minska sina utsläppen av växthusgaser med 70 procent, från 1990 års nivåer, fram till 2030. Det danska Klimatrådet, som är en råd av experter som tillsattes 2015 för att underrätta landets regering om klimatpolitiken, visar i en ny rapport att landet istället går mot en minskning med 54 procent – om de fortsätter i den planerade riktningen.

– Regeringen måste avsevärt öka prioriteten av en fortsatt planering. Frågan är vilka konkreta övergångselement och åtgärder regeringen planerar att ta till. Det är det helt avgörande att regeringen snabbast möjligt lägger fram en klar strategi, med bland annat tidsplaner, processer och milstolpar för hur utvecklingen och implementeringen av de teknologier och instrument som ska säkra att Danmark når 70-procentmålet 2030 ska gå till, säger Peter Møllgaard, ordförande för Klimatrådet.

Enligt rådet har den danska regeringen lagt fram en plan för att minska utsläppen med 7 miljoner ton koldioxid fram til 2030, vilket motsvarar en tredjedel av målet som ligger på 20 miljoner ton.

Rasmus Helveg Petersen, talesperson för klimatfrågor för liberala Radikale Venstre, säger i en intervju med tidningen Politiken att rapporten visar att regeringen misslyckats totalt med klimatpolitiken, och det är en alarmklocka för alla partier i regeringen att snabba på arbetet.

Danmarks klimatminister Dan Jørgensen Säger till Danmarks Radio (DR) att regeringen nog varit upptagen med annat. Men att de välkomnar rådets förslag och rekommendationer.

– Vi har vi mindre än 10 år att nå målet. Men som tur va har vi nått en tredjedel på vägen, säger han till DR.