Radar · Mänskliga rättigheter

Historisk seger för hbtq-personer i Malaysia

I Malaysia har hbtq-personer just vunnit en viktig seger i kampen för acceptans och lika rättigheter.

En man anklagad för samkönat sex enligt ett islamiskt förbud i Malaysia har bestridit domstolen och nu vunnit. ”En storslagen seger för hbtq-personer”, säger Numan Afifi, grundare av Pelangi Campaign, en rättighetsgrupp för hbtq-personer, rapporterar CNN.

I Malaysia, liksom på många platser i världen, går staten hårt åt homosexualitet som är strängt förbjudet. Hbtq-aktivister säger enligt CNN att islamiska lagar har använts mer frekvent för att angripa det sydasiatiska hbtq-samhället. Två kvinnor blev till exempel rappade med käpp 2018 för att ha ”försökt sig på lesbiskt sex”. Under en räd 2019 mot en privat bostad greps 11 män för misstankar om att försökt ha haft gay sex.

En av männen har nu bestridit domstolens tillämpning av den islamska lagen. I torsdags fick han gehör från högsta domstolen som beslutade att det islamiska förbudet inte var förenligt med konstitutionen.

– Det här är historiskt, en storslagen seger för hbtq-personers rättigheter i Malaysia, säger Numan Afifi.

Befolkningen i Malaysia utgörs till ungefär 60 procent av muslimer. Många homosexuella personer är inte öppna med sin sexualitet. Även om beslutet är ett framsteg är det juridiska systemet i landet tudelat och innefattar både en brittisk koloniallag och en islamisk familjelag som gäller muslimer.

Enligt den brittiska lagen kan homosexualitet fortfarande straffas med upp till 20 års fängelse, känd som sektion 377.

– Vi vill leva med värdighet, utan rädsla för att bli åtalade. Såklart finns fortfarande sektion 377 – men det här är inte slutet, det är bara början, säger Numan Afifi enligt CNN.