Radar · Utrikes

Ett steg närmare EU-gemensamma regler mot skatteflykt

Sverige var ett av få länder som idag röstade nej till insyn i storföretagens skattebetalningar.

Gemensamma EU-regler för hur multinationella företag öppet ska redovisa vad de betalar i skatt, i de länder de verkar, är nu ett steg närmare att bli verklighet. Men Sverige är motståndare till förslaget. 

EU:s konkurrenskraftsråd röstade i torsdags genom ett förslag, med en kvalificerad majoritet bland EU:s medlemsländer, om den så kallade så kallade offentliga land-för-land-rapporteringen.

Land-för-land-rapporteringen innebär att multinationella företag öppet ska redovisa sina skattebetalningar för alla länder där de är verksamma. Med ett sådant regelverk skulle storföretag som verkar inom unionen tvingas vara öppna med sina skatteupplägg för den breda allmänheten – där alla skulle ha tillgång till skatteuppläggen. Syftet är att motverka skatteflykt till olika skatteparadis efter flera uppmärksammade händelser av skatteflykt.

Orsakar fattigdom

Skatteflykt är en av orsakerna till att människor fortfarande befinner sig i fattigdom runt om i världen. Enligt Internationella valutafonden (IMF) uppskattning så går utvecklingsländer miste om cirka 1 700 miljarder kronor årligen på grund av skatteflykt.

– Vi är ett steg närmare möjligheten för människor att kunna utkräva ansvar av företag och beslutsfattare för att stoppa skatteflykt, säger Penny Davies, policyrådgivare på Diakonia, i ett pressmeddelande.

Processen har pågått sedan 2016 då EU-kommissionen lade fram ett förslag om offentlig land-för-land-rapportering. 2017 enades EU-parlamentet om en position som gick ännu längre än kommissionens. Men EU:s medlemsländer varit oense i frågan. Bland annat har Sverige hela tiden motsatt sig förslaget.

Den svenska regeringen menar att förslaget handlar om skatter – frågor där varje enskilt EU-land har vetorätt.

– Vi tycker att man ville ta beslutet på felaktig legal grund. För oss i Sverige har det varit otroligt viktigt att skattefrågor beslutas med enhällighet. Som ett litet land är det särskilt viktigt, säger finansminister Magdalena Andersson till DN.

EU-kommissionen anser att förslaget handlar om redovisning, och därmed kan klubbas med kvalificerad majoritet bland länderna. Även Danmark och Finland står på EU-kommissionens sida i frågan.

Kompromissförslag

Förslaget som röstades igenom var ett kompromissförslag som Portugal lagt fram och handlar om den begränsade offentliga land-för-land-rapporteringen till inom EU och de länder som finns med på EU:s lista över skatteparadis.

Det som nu följer är att medlemsländerna den 3 mars skriftligen ska bekräfta sin position i frågan, och därefter kan förhandlingar börja mellan medlemsländerna, parlamentet och kommissionen.

– Nu är det viktigt att EU enas om effektiva regler som också gör det möjligt för människor i utvecklingsländer att få ta del av informationen, säger Penny Davies, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV