Radar · Mänskliga rättigheter

Domstol stoppar rysk människorättsorganisation

Anhängare till människorättsorganisationen Memorial utanför Högsta domstolen i Moskva på tisdagen.

Högsta domstolen i Ryssland har beslutat att stänga ner den välkända ryska människorättsorganisationen Memorial International, skriver organisationen i sociala medier. Organisationen anklagas bland annat för att rättfärdiga terrorism.

– Memorial framställer lögnaktigt Sovjetunionen som en terroriststat, påstod Aleksej Zjafjarov från åklagarmyndigheten i rättssalen på tisdagen, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Memorial International är sedan tidigare dubbat som ”utländsk agent”, vilket är en benämning på medier och andra organisationer som anklagas av Kreml för att ägna sig åt politisk verksamhet med stöd av utländsk finansiering. Den av omvärlden kritiserade lagen har slagit hårt mot civilsamhället och kan leda till drastiska inkomstförluster och höga böter.

Ökat förtryck

En av anklagelserna i högsta domstolen mot Memorial International är att organisationen inte har följt kraven som följer med att ha dubbats som ”utländsk agent”, exempelvis att man inte tydligt skrivit ut att organisationen har fått denna benämning. Andra anklagelser handlar om att organisationen ”rättfärdigar terrorism”.

Utanför domstolen i Moskva hade anhängare samlats tidigare under dagen för att visa sitt stöd för organisationen och enligt AFP greps tre personer.

Domstolsförhandlingen på tisdagen rör en av två rättegångar som just nu pågår mot Memorial. Även i det andra fallet, som rör Memorial Human Rights Centre, anklagas organisationen för att rättfärdiga terrorism och extremism.

Åtalen mot Memorial är ett i raden av Moskvas rättsliga nedslag mot bland annat människorättsorganisationer. De senaste åren har det politiska förtrycket successivt skruvats upp i Ryssland.

Två rättsprocesser

Det kanske mest kända exemplet är förgiftningen och det efterföljande fängslandet av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Och just Memorial har kartlagt antalet politiska fångar i Ryssland och larmat om att det är rekordstort.

Nyligen blockerades också hemsidan OVD-Info, som dokumenterar politisk förföljelse och godtyckliga frihetsberövanden. Hemsidan blev i höstas klassad som en av många ”utländska agenter”.

Fakta: Lagen om "utländska agenter"

TT
Lagen om ”utländska agenter” infördes 2012, och utvidgades 2017 till att även gälla medieorganisationer. Mediebolag som har fått stämpeln måste nämna det i alla sina publiceringar, även på nätet. Det ställs även hårdare redovisningskrav på dem.
För att klassas som utländsk agent det räcker det att få en pengaöverföring från utlandet.
Även privatpersoner kan klassas som ”utländska agenter”, vilket innebär att alla, även privata, transaktioner och betalningar ska redovisas för myndigheterna minst fyra gånger per år.
Följs inte bestämmelserna riskerar bolagen böter på upp till motsvarande 500 000 svenska kronor. Sajterna kan dessutom blockeras i Ryssland.