Glöd · Ledare

New ageare och nazister på jakt efter ”sanningen”

På lördag samlas new ageare och extremhögern återigen för att manifestera sina konspirationsteorier om pandemin. Anförda av ett antal hälsoentreprenörer som använder pandemin för att stärka sina varumärken ska de få fler att ”vakna” och ”se sanningen”. Som ofta med konspirationsteorier finns där kritik och tankar som är helt rimliga, problemet är att de slutar i helt orimliga slutsatser.

Ja, det är orimligt att demokratin, kulturen och sporten själva har fått ta alla hårda restriktioner i över ett år. Medan konsumismen har fått pågå mer eller mindre obegränsat i köpladorna och branscher som flyget har fått gigantiska stöd utan att drabbas av den typen av aktiv nedstängning som demokratin, kulturen och sporten gjort.

Men nej, det innebär inte att pandemin är ett påhitt, att covid-19 inte är på riktigt.

Ja, det är riktigt att vi inte hade någon överdödlighet att tala om i Sverige 2020 och att de höga dödstalen som redovisas delvis handlar om att de som andra år hade registrerats som döda av andra orsaker nu räknas som döda med covid.

Men nej, det innebär inte att många inte blir riktigt sjuka och under väldigt lång tid.

Ja, det är riktigt att nedskärningar i sjukvård och omsorg gör oss mer sårbara för pandemier.

Men nej, det innebär inte att överbelastning i sjukvården och den orimliga arbetsbelastningen för dem som jobbar där inte är på riktigt. Att vi kan strunta i den.

Ja, det är riktigt att de ekonomiska klyftorna i världen ökat, medan många drabbats hårt av pandemin har andra tjänat äckligt mycket pengar under den. Och ja, ägare av läkemedelsföretagen tillhör förstås dom.

Men nej, det innebär inte att vaccinet är något som en rik elit lurar på oss för att bli ännu rikare eller kontrollera oss. Det handlar om att vi lever i en global kapitalism.

Ja, det finns många som pratat om och varnat för pandemier länge och detta är varken den första eller sista pandemin vi kommer drabbas av.

Men nej, det innebär inte att pandemin är planerad av några få för att skaffa sig ett världsherravälde eller avskaffa demokratin. Det handlar om att vi lever på ett ohållbart sätt, med djurindustrier och exploatering av naturen.

Förra gången Frihet Sverige hade demonstrationer var det många som efteråt sa sig inte veta att de hade tågat tillsammans med nazister. Denna gång har knappast någon missat att Frihet Sverige inte bara samlar ”mysiga” Ängsbackahippies som söker sanningen och gillar att kramas. Den som tågar på lördag kommer göra det med nazister och därmed bidra till att stärka det hot som den auktoritära högern innebär. Hot mot demokratin, friheten och oss alla, men framför allt mot de grupper som inte ingår i nazisternas samhällsideal.

Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter motsätter sig regeringens förslag på ny migrationslag.

Dubbelfel när EU vill tvinga Sverige att förbjuda förintelseförnekelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV