Radar · Politik

M föreslår jobbpaket – långtidsarbetslösheten ska minska till hälften

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.

Moderaterna föreslår ett jobbpaket i sin ekonomiska vårmotion. Målet är att halvera antalet långtidsarbetslösa på tre år.

– Vi lägger två tydliga fokus i vår motion, på att halvera långtidsarbetslösheten och på att öka tryggheten i Sverige, säger M-ledaren Ulf Kristersson på en pressträff med Elisabet Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson.

I ett pressmeddelande skriver Moderaterna att antalet långtidsarbetslösa i mars var 182 000 personer, den högsta nivån som uppmätts och en ökning på nära 20 procent på ett år.

Arbetsförmedlingen har varnat för att antalet långtidsarbetslösa kan komma att överstiga 200 000.

– Det är ingen naturlag att Sverige ska ha hög långtidsarbetslöshet, säger Svantesson.

Hon och Kristersson pekar ut bristande integration och hög invandring som viktiga skäl till att andelen utrikes födda nu uppgår till två tredjedelar av antalet långtidsarbetslösa, jämfört med en tredjedel efter finanskrisen för tio år sedan.

– Detta är alltså också ett integrationsproblem, som kräver kortsiktiga insatser och mycket långsiktiga insatser om vi inte ska få flera hundra tusen personer i Sverige som aldrig kommer tillbaka till arbete och egen försörjning, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna anser att regeringen gör för lite för att minska långtidsarbetslösheten och föreslår i sin ekonomiska vårmotion ett paket av åtgärder.

Paketet innehåller en tillfällig jobbpremie för att uppmuntra till jobb. Den som lämnar långtidsarbetslöshet för jobb får behålla 10 procent mer av arbetsinkomsten, upp till 2 500 kronor per månad, i maximalt 18 månader, står det i pressmeddelandet.

Paketet innehåller även pengar till 30 000 fler så kallade nystartsjobb. M anser att nystartsjobb, som infördes av den förra Alliansregeringen, är det mest effektiva stödet för långtidsarbetslösa. Partiet är kritisk till att den nuvarande rödgröna regeringen minskat nystartsjobben och i stället satsat på så kallade extratjänster.

M föreslår också 20 000 fler praktikplatser och ett utbildningslyft för långtidsarbetslösa för att behövs för att fler ska kunna möta kraven på arbetsmarknaden.

För att underlätta omställning vill Moderaterna öppna studiestartsstödet även för personer som nyligen studerat men som idag är arbetslösa, står det i pressmeddelandet.