Energi

Kärlek till möbler som tar för sig

Malins hus har karaktär.

Vi är vana att se inredaren Malin Persson skapa fantasifulla bord, trädgårdsbänkar och porslinsblommor i SVT-programmet ”Trädgårdstider”. Den kreativiteten märks även hemma.

– Min stora passion är hållbarhet och återbruk. Det löper som en röd tråd i allt jag gör, säger hon.

Malin Persson är en riktig mångsysslare. Hon har en bakgrund som modell, men jobbar numera som inredare, föreläsare och programledare.

– Jag tycker om att ta vara på det som finns runt omkring oss. Det gäller allt från prylar och möbler till blommor och närodlade grönsaker.

Malin kommer precis ifrån ett planeringsmöte inför inspelningen av nästa säsong av SVT:s ”Trädgårdstider”. Där förvandlar hon och Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor och John Taylor en igenväxt gårdstomt, en bit i sänder.

– Vi har så många roliga idéer. Det ska bli jättekul att få dra igång arbetet igen, säger Malin.

Hennes roll i gänget är att klura ut kreativa lösningar som ofta förhöjer skönheten, tillför mysfaktor och möjliggör umgänge i trädgården.

– Jag är ganska händig, även om jag får hjälp och vägledning av andra i produktionen också. Men jag är orädd och ser mina projekt som utmaningar.

Om inte annat så har renoveringen av hennes hus från 1909 fått henne att våga arbeta praktiskt. Även om hon har råkat ut för en del jobbiga situationer.

– Jag skulle sätta upp en hatthylla och råkade borra rätt in i en vattenledning. Men man lär sig av sina misstag, säger hon och skrattar.

Den blå arbetsbänken fyndade jag i Rom för 150 kronor”, säger Malin Persson
Den blå arbetsbänken fyndade jag i Rom för 150 kronor”, säger Malin Persson. Foto: Johan Nilsson/TT.

Huset ligger i Limhamn utanför Malmö och byggdes av en brandmästare med fäbless för den pampiga renässansstilen. De stora rummen bjuder på en imponerad takhöjd, vackra stuckaturer och spröjsade fönster. Även utvändigt sticker huset ut, med sin fasad i sandtegel, sina vinklar och vrår och karaktäristiska steggavlar.

– Många fina detaljer fanns bevarade, men det var väldigt nedgånget när vi flyttade hit 2013. Jag föll för den lite mystiska stämningen, de knarrande golven och trädgården som är lummig och skyddar från insyn.

Här har Malin Persson skapat ”en egen bubbla”, som hon uttrycker det, för sig, de tre barnen Tiago, Milo och Cleo, särbon Gustaf och hans två barn.

– Det är ofta fullt hus. Jag vill att mitt hem ska kännas tillåtande. Man ska kunna leka här och det får gärna synas att livet pågår. Det gör inget att det blir lite skavanker här och där. Det blir bara vacker patina.

En av hennes utgångspunkter när det gäller inredning är att tänka långsiktigt och lyssna inåt.

– Försök landa i vad du själv gillar. Gå inte på trender eller vad andra tycker. Har man väl hittat sin stil blir det hållbart eftersom man inte behöver göra om hela tiden, säger hon.

Precis så lever hon själv. Det har snart gått tio år sedan huset genomgick sin stora renovering, men mycket är sig fortfarande likt.

– Jag gillar jordiga, smutsiga pasteller. Hela huset en går i en gråbeige färgskala som blir en vilsam bas. Samtidigt känns den levande – nyanserna förändras med morgon- och kvällsljuset.

Malin Perssons har haft sitt ståtliga fiolfikusträd som står i köket i snart åtta år
Malin Perssons har haft sitt ståtliga fiolfikusträd som står i köket i snart åtta år. ”Trädet är min stolthet, jag pratar och duschar det varje dag”, säger hon. Foto: Johan Nilsson/TT.

Åren i Italien har också gjort avtryck. Malin Persson flyttade till Rom efter gymnasiet för att plugga italienska ett år, men blev kvar i nästan 13, sedan hon upptäcktes av Karl Lagerfelds assistent och halkade in på modellyrket. Förutom att hon träffade sin exman Damiano och fick sina tre barn, var det också under de åren som hon lärde sig att älska antikviteter och föremål som bär på en historia och har en själ.

– Jag tröttnar aldrig på dem – jag kommer att ta med mig dem i döden! Ett exempel är det stora, svarta skåpet i köket.

Om Malin Persson vill förnya hemmet uppdaterar hon hellre med växter, flyttar om de prylar hon redan har eller grupperar dem på ett nytt sätt.

– Det är klart att det tillkommer någon grej då och då. Men jag har en regel: Jag måste verkligen känna kärlek för den, annars får det vara.

Favoritrummet är köket. Där samlas hela familjen. Någon spelar spel, en annan gör läxor eller ritar, samtidigt som Malin lagar mat – ytterligare ett av hennes stora intressen. Hon är vegetarian och får mycket inspiration från sin syster Linda Persson som är en skicklig raw food-kock. Tillsammans har de gjort boken ”Systrarna Perssons skafferi: konsten att hushålla med naturens skatter”. Den kom till tack vare en utmaning systrarna emellan.

– Det började med att jag såg drivor av fallfrukt under mina promenader i området. Då slogs jag av hur mycket råvaror som bara går till spillo.
Systrarna bestämde sig för att ersätta så mycket importerad mat de kunde med sådant naturen runt omkring kunde erbjuda. Snart fylldes skafferiet med marmelader och picklade grönsaker, och tanken på att samla alla tips och recept i en bok väcktes.

– Det gav mersmak. Mitt nästa projekt är att skaffa ett växthus och fixa fler odlingsbäddar här hemma, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV