Radar · Utrikes

Friare lek för Galápagos djur under pandemin

En grupp jättesköldpaddor ögonblicket efter att de släppts ut i det fria på ön Española i Galápagos-provinsen utanför Ecuador.

Jättesköldpaddor, havsleguaner och darwinfinkar – Galápagosöarnas unika djurarter har i högre grad lämnats åt sig själva under pandemin

En fyra månader lång nedstängning under förra våren, när covid-19 nådde den sydamerikanska kontinenten, innebar ett totalstopp för turism och stora delar av den forskning som bedrivs på öarna väster om Ecuador.

Sedan dess har restriktionerna lättats. Men besökarantalet är fortsatt begränsat till 6 000 per månad, jämfört med genomsnittliga 23 000 före pandemin.

Förmodligen ganska skönt för en del hotade djurarter – men desto tuffare för turistindustrin.

– Covids effekter har varit svåra. Nedstängningen skedde från en dag till en annan, säger Juan Carlos Moncayo, som driver ett dykcenter vars verksamhet haft svårt att återhämta sig efter att ha tvingats säga upp sex anställda i våras.

Även forskarna har fått avbryta en rad projekt på de öar vars djurliv inspirerade Charles Darwin till evolutionsteorin. En fördel för forskarna har dock varit att pandemin gett mer tid till eftertanke.

– Den har gett oss andrum, och en möjlighet att sammanställa och analysera all den data vi samlat in, säger den 30-åriga biologen Paola Lahuatte, som studerar en invasiv fluga som hotar en rad fågelarter.

Monica Paez vid Ecuadors turistdepartement har haft tid att fundera över effekterna från den mänskliga aktiviteten, och säger att det framöver finns behov av en mer hållbar turism.

– Då vi förfogar över ett naturarv har vi ett ansvar inför hela världen, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV