Radar · Utrikes

Franska pensionerade generaler varnar för inbördeskrig

Frankrikes försvarsminister Florence Parly provoceras av ex-generaler som varnar för inbördeskrig.

Ett öppet brev från 25 pensionerade generaler river upp känslor i Frankrike. Generalerna varnar president Emmanuel Macron för att landet är på väg mot inbördeskrig. Regeringen hotar med straffa aktiva militärer som skriver under brevet.

– Timmen är allvarsam, Frankrike är i fara, skrev generalerna i brevet som publicerades i en tidning långt ut på högerkanten, Valeurs Actuelles, i förra veckan.

Generalerna kallar det ett släpphänt misslyckande att inte agera mot ”förortshorderna”, vilket är riktat mot huvudsakligen invandrartäta bostadsområden runt franska städer, och andra onämnda grupper som ”hånar vårt land”.

Deras slutsats är att detta kommer att leda till inbördeskrig med tusentals döda när ”våra civiliserade värderingar” måste skyddas.

Regeringen och landets vänsterpartier fördömer budskapet som publicerades på 60-årsdagen av den misslyckade militära statskuppen sedan Frankrike gett Algeriet självständighet.

Ett antal militärer har anslutit sig till det öppna brevet. Det är oklart hur många av dem som är i aktiv tjänst.

Försvarsminister Florence Parly varnar aktiva militärer för att de kan straffas för trots mot lagen som kräver att de förhåller sig politiskt neutrala. Samtidigt är hon angelägen om att betona att en överväldigande majoritet av de franska styrkorna förblir neutrala och lojala.

Den politiska analytikern Jean-Yves Camus vill också förringa brevets betydelse. Han påpekar för AFP att undertecknarna inte direkt är några militära tungviktare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV