Radar · Politik

Historisk kvinnlig majoritet föll på målsnöret

Efter en omräkning visade det sig att det inte är säkert om det blir fler kvinnor än män i isländska alltinget efter söndagens val.

Efter en omräkning skriver inte Island lika mycket jämställdhetshistoria. Landet går visserligen om Sverige i kvinnlig andel i parlamentet, men nu tyder allt på att det inte blir majoritet.

I rösträkningen efter lördagens val såg det ett tag ut som att alltinget i Reykjavik skulle få 33 kvinnor, alltså 52 procent av de 63 platserna. Att det sitter fler kvinnor än män i ett parlament har aldrig tidigare hänt i Europa.

Och så blir det inte nu heller.

– Resultaten var så jämna att vi beslutade oss för att räkna om, säger Ingi Tryggvason, regional valkommissionär, till nyhetsbyrån AFP.

Omräkningen slutade med att kvinnorna ”bara” får 30 platser, motsvarande 47,6 procent. Island går därmed åtminstone om Sverige, som har 47 procent kvinnor i riksdagen. Finland ligger trea med 46 procent kvinnor.

Helt definitiva är dock inte siffrorna från Island. Tryggvason säger att resultatet fortfarande är preliminärt.

Och utanför Europa finns flera exempel på kvinnligt dominerade parlament. Förenade arabemiraten, Kuba, Mexiko, Nicaragua och Rwanda har alla minst hälften kvinnor i de folkvalda församlingarna.