Radar · Politik

De högerextrema backade i valet – men Tyskland är splittrat

Tino Chrupalla, toppkandidat för högerextrema Alternativ för Tyskland.

Högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) backade i valet. Men skillnaderna mellan olika delar av landet är avgrundsdjupa och på många håll i det forna DDR är AfD alltjämt största parti.

Högerextrema AfD backar med 2,3 procentenheter till 10,3 procent, enligt de preliminära resultaten från valet till den tyska förbundsdagen. Det har fått flera debattörer att peka på att de traditionella tyska högerpartierna CDU/CSU och FDP stängt ute AfD från allt samarbete. Detta menar bland andra Miljöpartiets båda språkrör står i kontrast till utvecklingen i Sverige, där högeroppositionen sträckt ut händerna till Sverigedemokraterna – som fortsatt att växa.

Resultaten i Tysklands 299 valkretsar vittnar dock om ett splittrat land och i stora delar av det forna DDR håller AfD ställningarna. I delstaten Sachsen är partiet alltjämt största parti, det samma gäller Thüringen där man rent av stärker sin ställning något. Allra starkast är stödet i valkretsen Görlitz vid polska gränsen, där partiet får 32,5 procent.

Bevakade av säkerhetspolisen

Under mandatperioden har det stormat rejält kring AfD. Nära kontakter med mellan partiet och företrädare för vit makt-organisationer har kommit upp i ljuset och partiet står under bevakning från den tyska säkerhetspolisen.

I  valet 2017 hade även vänsterpartiet Die Linke stora framgångar i östra Tyskland. Nu rasar stödet för partiet i många valkretsar i öst. Istället är socialdemokratiska SPD:s framryckning särskilt stark i östra Tyskland, där de gjorde ett katastrofalt val 2017, men nu är största parti i de flesta valkretsar.

I storstäderna är det istället de gröna som är den stora vinnaren jämfört med 2017. I samtliga av Tysklands sex största städer är De gröna störst. I valkretsen som bland annat omfattar Berlinstadsdelen Kreuzberg röstar en majoritet av väljarna på antingen De gröna (36,7 procent) eller vänsterpartiet Die Linke (18,1 procent).

Läs mer:

SPD vann valrysaren – maktspelet börjar nu