Radar · Morgonkollen

Åtalad Salvini: Gere bättre på bio

Skådespelaren Richard Gere pratar med en migrant ombord fartyget Open Arms 2019.

Domstolen i Palermo får stjärnglans när skådespelaren Richard Gere ska vittna mot Italiens förre inrikesminister Matteo Salvini. Det gillar politikern inte. ”Den som vill se Richard Gere kan väl gå på bio”, säger ledaren för ytterhögerpartiet Lega.

Salvini står åtalad för ett av de uppmärksammade fall där migranter 2019 hindrades kliva iland i Italien. Som inrikesminister sade Salvini att det var hans ”heliga plikt” att ”försvara nationen” och hindrade räddningsfartyget Open Arms att anlöpa hamnen på den italienska ön Lampedusa, efter att ha undsatt 147 människor som försökt ta sig över havet.

Efter beslutet flöt fartyget i ovisshet utanför kusten och först efter omkring tre veckors limbo, där situationen ombord beskrivits som ett humanitärt nödläge, fattades åklagarbeslut om att Open Arms skulle beslagtas och dess passagerare evakueras.

Under tiden Open Arms hindrades från att gå in i italienska hamnar besökte Richard Gere fartyget och delade ut mat och vatten för att visa sitt stöd för besättningen och migranterna ombord. Därmed har åklagarna beslutat att kalla skådespelaren att vittna.

Salvini hånade då skådespelaren för tilltaget och anser nu att Geres medverkan kommer att förvandla rättegången till en cirkus.

– Den som vill se en föreställning med Richard Gere kan väl gå på bio, inte till domstolen, säger Salvini till nyhetsbyrån Ansa.

– Jag känner till honom som skådespelare, men förstår inte vad han ska läxa upp mig i, fortsätter han och lovar att be om en autograf till sin mamma.

Rättegången i sicilianska Palermo inleddes tidigare under månaden men sköts efter första dagen upp till den 23 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV