Radar

Stoltenberg: Nato i närmare samarbete med Sverige

Överbefälhavare Micael Bydén, Nato-chef Jens Stoltenberg, försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen på Berga örlogsbas.

Sveriges samarbete med Nato har ökat de senaste åren, säger Nato-chefen Jens Stoltenberg under ett besök på Berga örlogsbas. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lovordar också partnerskapet. Men ett fullvärdigt medlemskap är inte aktuellt.

– Det är en ära att vara här och se styrkan och kapaciteten i de svenska styrkorna. Sverige och Finland är väldigt nära partners till Nato. Vi delar samma värderingar och står inför samma utmaningar, säger Jens Stoltenberg.

Generalsekreteraren är på besök i Sverige. På onsdagen träffade han Sveriges och Finlands försvarsministrar och överbefälhavare Micael Bydén, på Berga örlogsbas utanför Västerhaninge.

Sverige och Finland genomför just nu en gemensam marinövning, Swenex-21. Ett tjugotal korvetter, minröjningsfartyg, stödfartyg och ubåt deltar. Åtta fartyg som tillhör finska marinen är med. De övar i ett scenario där Sverige angripits och måste försvara sitt territorium.

Aggressivt Ryssland

Det är viktigt att länderna fortsätter öva ihop så att styrkorna kan samarbeta sömlöst, säger Jens Stoltenberg på en pressträff. Östersjöområdet behöver stabilitet och säkerhet:

– Sex Nato-allierade tillsammans med Finland och Sverige har gräns mot Östersjön. Över åren har vi arbetat tätare och tätare tillsammans och sett säkerhetssituationen i regionen försämras. Med Rysslands aggressiva ställning och militära uppbyggnad så gör det här vårt samarbete ännu viktigare.

Sverige har liksom Finland ett fördjupat samarbete med Nato men är inte ett medlemsland. Sverige har också undertecknat ett samförståndsavtal med försvarsalliansen.

– Sveriges säkerhetspolitiska inriktning ligger fast. Sverige är inte medlem i någon militär allians, säger Peter Hultqvist.

Första gången

Partnerskapet med Nato är en viktig del i Sveriges säkerhets- och försvarspolitik, fortsätter försvarsministern. Han framhåller att detta är första gången som företrädare för Natos högsta beslutande organ, North Atlantic Council, besöker Sverige.

– Vi har satt det vi gör tydligt på kartan och skickat en säkerhetssignal till regionen om att vi är seriösa i vårt samarbete. Vi avser något med det, det är en realitet.

Jens Stoltenberg framhåller att det är skillnad på att samarbeta och vara fullvärdig medlem.

– Det är en skillnad mellan partnerskap och medlemskap i Nato och den viktigaste skillnaden är den kollektiva försvarsbestämmelsen.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen:

I Finland är vi tillfreds med den nivå av samarbete vi har med Nato i dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV