Radar · Utrikes

Polen döms att böta mångmiljonbelopp varje dag

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i samband med förra veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Polen måste betala böter på motsvarande nästan tio miljoner svenska kronor om dagen om inte landet stoppar Högsta domstolens omdiskuterade disciplinnämnd.

Böterna beordras av EU:s domstol i ett utslag på onsdagen.

”Ett uppfyllande av de tillfälliga åtgärder som beordrades den 14 juli 2021 är nödvändiga för att undvika allvarlig och irreparabel skada på det juridiska systemet i EU”, heter det i ett pressmeddelande från domstolen.

Den nyinförda polska disciplinnämnden har varit en stridsfråga i flera år mellan EU-ledningen och de styrande i Warszawa. Nämnden har bland annat befogenhet att upphäva domarnas åtalsimmunitet samt sänka deras löner. Enligt kritikerna är nämnden ett politiserat organ vars syfte är att omintetgöra juridiska hinder för regeringens maktutövning.

Onsdagens order följer på ett tillfälligt beslut från i somras då EU:s domstol krävde ett omedelbart stopp för arbetet i nämnden. Polens regering har också flaggat för att nämnden ska avskaffas – vilket dock ännu inte skett.

Böterna på en miljon euro om dagen kommer att krävas från det datum som onsdagens utslag når Polen till att landet uppfyller kravet från i somras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV