Glöd · Ledare

Migrationspolitiken leder till krig och humanitär katastrof

I början av månaden rapporterade flera medier, däribland Svenska Dagbladet, om att över 1,2 miljarder människor bor i de områden som löper störst risk att drabbas av klimatförändringarna. De flesta av länderna de talas om är dessutom redan i dag i väpnad konflikt. I måndags följde DN upp med att rapportera om hur 30 miljoner människor tvingats från sina hem i fjol till följd av extremväder och andra klimatrelaterade händelser.

Exakt hur många som kommer tvingas fly sina hem och hemländer de närmsta 30 åren vet ingen, uppskattningarna går enligt DN från tiotals miljoner till uppemot en miljard. Till det kan vi lägga att bortsett från klimatflyktingarna hade vi 82 miljoner människor på flykt förra året. Rekord igen. Det är en siffra som går upp läskigt fort, år 2015 var den på cirka 60 miljoner. Efter sex år av stängda gränser till Europa har vi alltså fått 20 miljoner fler flyktingar i världen, och därtill många miljoner som tvingats från sina hem i naturkatastrofer.

Samtidigt skriver Migrationsverket ner sina prognoser på hur många man förväntas ta emot i år. Vi tar emot allt färre och fort EU har sällan haft gränser som bevakats hårdare. Den här vägen, med mutade skurkstater, med gränsvakter som slår ner, skjuter och motar tillbaka en flyktingskara som växer allt större, med en klimatkatastrof som kommer tvinga upp antalet flyktingar i hundramiljontals, den leder mot en humanitär katastrof och krig.

Vi måste slå om, vi måste byta bana. Den värld vi är på väg emot, den önskar jag ingen, och verkligen inte mina barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV