Radar · Utrikes

FN-sändebud: Inbördeskrig i Myanmar

FN:s särskilda sändebud till Myanmar, Christine Schraner Burgener.

FN:s sändebud i Myanmar, Christine Schraner Burgener, bedömer att landet kastats in i ett inbördeskrig efter militärkuppen i februari, och att det förvärrade läget sprider sig i landet.

Schraner Burgener har varit FN-sändebud i Myanmar i drygt tre år, och hennes kommentar kommer när hon snart avslutar uppdraget.

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger FN-sändebudet att omvärlden bör försöka ersätta den nuvarande militärjuntan med medborgare som vill se en fredlig lösning till krisen i landet. Hon ser en möjlighet att pressa militärjuntan genom sanktioner beslutade av FN:s säkerhetsråd.

Schraner Burgener, som kommer från Schweiz, har tidigare föreslagit ”inkluderande samtal för militärjuntan”, men den har inte hört av sig till FN-sändebudet sedan i september.

Med oro ser hon hur utvecklingen eskalerar i våldsamheter mellan militärdiktaturen och oppositionen som vill återse en demokratisk utveckling:

– Vi ser våld överallt, den går inte längre att kontrollera. Och omfattningen på våldet är verkligen stor. Därför säger jag att ”ja, det är ett inbördeskrig”, säger hon i intervjun.

Militären tog makten i en kupp 1 februari, det styrande partiet NLD störtades från makten och ledande politiker har gripit och fängslats utan rättegång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV