Radar · Utrikes

Edward Snowden om Assange: ”Han betalar ett extremt högt pris”

Edward Snowden talade till Julian Assanges försvar vid Belmarsh tribunal i London den 22 oktober.

Prominenta aktivister talade till Julian Assanges försvar med anledning av USA:s beslut att överklaga det brittiska beslutet att inte lämna ut honom.

Som tidigare rapporterats kommer USA:s regering att överklaga ett brittiskt domstolsbeslut om att hindra utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det innebär att Assange kommer vara tillbaka i domstol i London för en utlämningsförhandling på onsdag.

Till stöd och försvar för Assange arrangerade vänsterorganisationen Progressive International en folkets tribunal som de uppkallade efter fängelset där Assange är internerad, Belmarsh. Tribunalen bygger på en modell av Bertrand Russells War crimes tribunal som denne bildade 1966 tillsammans med bland andra Jean-Paul Sartre för att utreda amerikanska krigsförbrytelser i Vietnam, förklarar Democracy now.

Vid fredagens sammankomst talade istället vår tids aktivister för yttrandefrihet, med Edward Snowden som fixstjärna.

– Det är svårt att sitta här, jag kämpar med insikten att vi efter så många år fortfarande befinner oss här, inledde han på länk från Moskva.

Rättigheter under eskalerande hot

Han sa sig också ha svårt att förstå det spektakel som pressen gör sig skyldig till ”från en nation i den ’utvecklade’ världen som med full vetskap medverkar till ett brott inte bara mot den här mannen utan mot vårt allmänna intresse”, rapporterar RT.

När Snowden trädde fram 2013 var det för att ”vi har rätt att veta vad som görs mot oss, och vad som görs av våra regeringar i vårt namn ”, sa Snowden nu och konstaterade att den rätten redan då var hotad, och att det inte ser bättre ut idag, snarare tvärtom.

– Har vi fortfarande den rättigheten? Har vi några rättigheter? Idag ser vi någon som har stått upp för att försvara den rätten, som aggressivt har kämpat för den till ett extremt högt pris, och det är dags för oss att stå upp för hans rättigheter.

Författaren Tariq Ali, Daniel Ellsberg, före detta krigsanalytiker och visselblåsaren bakom Pentagon papers, förre Labour-ledaren Jeremy Corbyn samt Julian Assanges partner Stella Morris var några av de andra talarna vid Belmarsh-tribunalen.

Läs mer: 

USA överklagar för att få Assange utlämnad