Radar · Djurrätt

Djurskyddsorganisation stämmer Youtube: ”Sprider djurplågeri för pengar”

Youtube värderar vinster högre än etiska principer om värdig behandling av djur, enligt djurskyddsorganisationen Lady Freethinker.

Youtube sprider medvetet innehåll med djurmisshandel och iscensatt tortyr och vägrar agera för att få bort sådant innehåll från sina plattformar. De sätter vinster före etiska principer. Det menar djurskyddsorganisationen Lady Freethinker, som nu stämmer mediejätten i en delstatsdomstol i USA.

I december 2020 offentliggjorde djurskyddsorganisationen Lady Freethinker en rapport som identifierade totalt 2 053 videor på Youtubes plattformar med innehåll där djur utsattes för stora lidanden. Klippen visade bland annat djur som torterades för ”nöjes skull” eller åts upp levande, jakt med utdragna, plågsamma dödsscener och djur som klämdes ihjäl. I flera kanaler konstaterades också att det systematiskt laddades upp iscensatta räddningar av djur, där människor medvetet placerat ut försvarslösa valpar eller kattungar i konstruerade farliga situationer med rovdjur, för att räddas av människor i ”sista stund”. Sammanlagt hade dessa klipp totalt över 1,2 miljarder visningar, något som kan ge Youtube miljontals dollar i intäkter, enligt Lady Freethinker.

"Youtube har valt vinst över etisk behandling"

Men trots uppmaningar att ta bort klippen och anmälningar från användare, låg 70 procent av klippen fortfarande uppe på Youtubes kanaler i september, uppger Nina Jackel, grundare av Lady Freethinker, i en kommentar till New York Times. Det är ett medvetet val av Youtube att sprida innehållet och låta det vara kvar. Något som bryter mot Youtubes egen policy med tanke på innehållet och anmälningarna från användarna, menar Lady Freethinker, som nu lämnat in en stämningsansökan mot sociala mediejätten i en delstatsdomstol i Kalifornien, USA.

”Youtube är medveten om dessa videor och deras roll i att de sprids, såväl som deras fortsatta stöd till att de produceras. Det är olyckligt att Youtube har valt att sätta vinster över principer om etisk och human behandling av oskyldiga djur” skriver organisationens advokater i stämningsansökan, uppger New York Times.

Enligt Nina Jackel har Youtube ignorerat alla försök till att få bort klippen från sina plattformar.

– Youtubes vägran att övervaka och ta bort detta störande innehåll, trots våra erbjudanden om att hjälpa till i denna process, har fått oss att tro att Youtube medvetet drar nytta av spridningen av dessa videor som visar tortyr av utsatta djur. Denna rättsliga åtgärd är nästa steg i att hålla Youtube ansvarig för att främja och tjäna på djurmisshandel.”, säger hon i ett pressmeddelande.

”Uppdaterat policyn”

Youtube å andra sidan, hävdar att de har agerat. Ivy Choi, en talesperson för Youtube, uppger i ett mejl till sajten Gizmodo att ”innehåll som skildrar våld eller övergrepp mot djur inte har någon plats på Youtubes plattformar” och att företaget har i år har utvidgat deras policy till att ”tydligare förbjuda innehåll som innehåller avsiktligt fysiskt lidande eller skador på djur, inklusive iscensatta djurräddningar”.

Tidigare i år släppte även Animals for Asias koalition mot djurplågeri på sociala medier, SMACC, en rapport om Youtube, Tiktok och Facebook, där man efter en granskning av plattformarna hittade 5480 videor med bland annat djurplågeri och iscensatta räddningar.

Läs mer:

Rapport: Sociala mediejättar sprider djurplågeri – ”Grymhet för klick”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV