Radar · Migration

Tusentals människor hemlösa efter vulkanutbrottet i Kongo-Kinshasa

Vulkanutbrottet orsakade stora strömmar av lava som brände ner flera samhällen.

Efter vulkanutbrottet i Demokratiska Republiken Kongo (DRC) har många människor tvingats lämna sina hem. Under lördagen flydde tusentals människor till fots samtidigt som strömmarna av lava brände ner by efter by.

Vulkanen Nyiragongo i Virungabergen i Demokratiska Republiken Kongo (DRC) fick ett utbrott den 22 maj. Under helgen flydde tusentals människor för sina liv medan lavan strömmade fram och brände ner flera byar. Lavan stannade sedan innan den nådde staden Goma, som många människor flydde till. Många har också tagit sin tillflykt till grannlandet Rwanda.

Enligt UNHCR, som inlett insatser för att hjälpa de som tvingats fly på grund av vulkanutbrottet, bar många med sig de ägodelar de kunde, bland annat madrasser för att ha någonting att sova på.

Enligt de kongolesiska myndigheterna har 32 personer mist livet i incidenter kopplade till vulkanutbrottet. I det ingår sju personer som dött från lavan och fem personer som förgiftats av gaserna.

Många barn har också separerats från sina familjer sedan vulkanutbrottet. Röda korset leder nu insatserna för att återförena föräldrar och barn som kommit ifrån varandra.

– Vår personal har hört vittnesmål från familjer som förlorat sina hem, och från andra som förlorat sina barn eller andra nära anhöriga, säger Boris Cheshirkov, UNHCR:s presstalesperson, på en pressbriefing i Geneve under tisdagen.

Goma, den stad som många flytt till, ligger i provinsen Norra Kivu. Provinsen är redan hem för många människor som flytt från väpnade konflikter i närliggande regioner. Sedan i januari 2021 rör det sig om 200 000 personer. I och med vulkanutbrottet har många vägar förstörts och det är svårt att leverera nödhjälp till de behövande.