Krönikor

Med vaccinet kommer livet tillbaka

Jag skriver det här med ett litet plåster på vänster överarm. I går fick jag min första vaccindos och från det att jag väl lyckades boka en tid var hela upplevelsen fantastisk. Effektiviteten var makalös och hela personalen strålade av glädje. Jag ville krama dem alla.

I går hade 4 769 104 vaccindoser delats ut i Sverige. Det var mer än 225 000 fler än dagen innan. Just nu vaccinerar vi alltså nästan 3 procent av den vuxna befolkningen per dag! Tidpunkten när en tillräckligt stor andel av befolkningen är vaccinerad och vi alltså uppnått den numera så förhånade flockimmuniteten kommer närmare med stormsteg.

Det har varit ett fruktansvärt år, men låt oss stanna vid detta. För vad vi nu är med om, med den rekordsnabba framtagningen av extremt effektiva vaccin med helt ny teknik, är ett civilisatoriskt under som jag tror att få av oss har sett under vår livstid.

Allt är inte ljust. Västvärldens vaccinnationalism och oviljan att släppa vaccinpatenten så att också fattiga länder i stor skala kan börja vaccinera är outhärdliga skamfläckar. När man ser på de nya virusvarianter som sprids i bland annat Indien, som vaccinen kanske inte skyddar lika bra mot, är hanteringen dessutom även strikt egoistiskt mer än lovligt korkad. Det heter pandemi av en anledning, vi kommer inte ha besegrat smittan förrän den pressats tillbaka överallt. Att döma av det låga sambandet mellan smittspridning och olika länders olika pandemistrategier tycks det enda sättet att nå dit vara just vaccin i kombination med naturlig immunitet för att människor redan haft smittan.

När svenska pandemi-tjänstemän sagt detta har det tolkats som att de aktivt vill att tillräckligt många blir smittade så att flockimmunitet uppnås. De har påståtts hjärtlöst vilja offra människoliv hellre än att stänga ner samhället. Jag känner dem inte och kan inte säkert avvisa tanken att de sadistiskt fröjdats åt dödstalen på vissa äldreboenden, men det verkar ändå osannolikt. Däremot är det en saklig analys. Vi kommer inte komma ur det här förrän vi som grupp har tillräckligt många immuna som hindrar att smittan sprids vidare.

Det är just därför som den makalöst snabba vaccinutvecklingen är ett sådant mirakel. Covid-vaccinen har en effektivitet på mer än 90 procent, högre än nästan alla andra vaccin. För Pfizer och Moderna har inga allvarliga biverkningar upptäckts alls.

Vaccinviljan i Sverige är också mycket hög. 90 procent, väl tillräckligt för flockimmunitet, vill ha sprutan. Att vaccinationsgraden är lägre i vissa utsatta grupper verkar inte bero på ovilja utan på praktiska och byråkratiska svårigheter. Det borde kunna lösas med exempelvis vaccinbussar utanför mataffärer i områden med låg vaccineringsgrad.

Att enstaka galningar, vissa med läkarlegitimation, fortsätter sprida antivaccinationspropaganda, kommer inte hindra det här. Vi är på väg mot ljuset igen, med varsitt litet plåster på överarmen. Tack vetenskapen för att livet kommer tillbaka.

På grund av den kalla våren blommade mitt persikoträd inte förrän häromveckan och klarar sig alltså sannolikt från frosten. Kanske får jag egna persikor i år! 

I en av mina komposter hittade jag omkring 4 000 sniglar. Kanske blir det alltså ingen annan skörd att bärga alls …