Radar · Morgonkollen

Hundratals larm om översvämningar

Många larmade om översvämningar efter det häftiga regnovädret i östra Svealand på onsdagen.

Hundratals larm om att byggnader och vägar översvämmats har det senaste dygnet kommit till räddningstjänsterna i östra Svealand. Regnet fortsätter att falla på många håll under torsdagen, men inte lika intensivt.

– Regnet har mattats av sakta, men även om det inte kommer lika mycket så fyller det ju på det som redan har kommit, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI till TT tidigt på torsdagsmorgonen.

Mest regn har hittills fallit i Tullinge i Botkyrka, samt i Södertälje. På onsdagskvällen hade det på dessa platser fallit 58 millimeter de senaste 24 timmarna, enligt Lars Knutsson.

Det kan under dagen fyllas på med 5–10 millimeter regn i Södermanland och Uppland och en klass 1-varning för höga flöden är utfärdad för Östergötlands län, Södermanlands läns, Stockholms län, Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län.

Trängde in i källare

Räddningstjänsterna i Uppsala, Stockholm och Södertörn har överösts med översvämningslarm.

– Vi hade nästan 150 ärenden som kom in och 50 av dem hann vi med att försöka avhjälpa på något sätt, säger Tommy Wållberg, ledningscentral på Räddningscentral Mitt om onsdagens arbetsbörda, till TT.

Räddningstjänstens pumpar gick för högvarv.

– Parker svämmade över och vattnet trängde in i en mängd källare samtidigt . Vi var tvungna att prioritera samhällsviktiga funktioner och fastigheter, samt kulturhistoriska värden. Så tyvärr var det många privata enskilda ägare som ville få hjälp, som vi inte kunde hjälpa, berättar han.

Södertörns brandförsvars vittnar för TT om en liknande arbetsbelastning.
Vägar översvämmade

Trafikverket har också haft ett hektiskt dygn. Flera vägar har svämmats över och på torsdagsmorgonen var det i de sex län som var berörda av SMIH:s klass 1-varning sammanlagt 19 vägar som var påverkade av översvämningar. Värst drabbat är Örebro län, men sju påverkade vägar, därefter kommer Stockholm med sex påverkade vägar, enligt Trafikverket.