Radar · Morgonkollen

Guldletare attackerade by i Amazonas

Medlemmar av ursprungsbefolkningen Munduruku demonstrerar för att Brasiliens högsta domstol ska skydda deras land och skogar.

Ett antal personer som prospekterade efter guld på skyddad mark i Amazonas gick på onsdagen till attack mot ursprungsbefolkning och polis. Det är den senaste av flera liknande händelser i Amazonas den senaste tiden.

Guldletarna i Munduruku, söder om Manaus, besköt en by och brände ner ett av ursprungsbefolkningens ledares hus innan de attackerade det lokala polishuset och försökte förstöra polisens fordon och helikoptrar, uppger Brasiliens federala polis.

Enligt en organisation för ursprungsbefolkningen, APIB, ville gruvarbetarna hämnas på polisen som skyddar marken i området i nordvästra Brasilien.

Händelsen är den senaste av flera liknande attacker i Amazonas, där prospekterare letar efter guld för att utvinna metallen i olagliga gruvor.

Lättade krav för industrin

I delstaten Roraima vid gränsen mot Venezuela har över 20 000 personer invaderat Yanomami-reservatet i jakten på guld, enligt APIB med president Jair Bolsonaros indirekta stöd i ryggen efter att presidenten sagt sig vilja se mer gruvindustri på ursprungsbefolkningens mark.

Den federala polisen har skickat 130 personer, poliser och annan personal, till området för att på landets högsta domstols order förhindra den illegala gruvverksamheten.

Tidigare i maj godkände underhuset i Brasiliens kongress ett lagförslag som lättar på de krav som ställs i samband med bland annat infrastruktur-, gruv- och jordbruksprojekt.

Avskogningsmål i fara

Under onsdagen meddelade vicepresident Hamilton Mourão att landets mål om att mellan augusti i fjol och juli i år minska avskogningen av Amazonas med 15 procent har fått ett bakslag.

Landet såg ut att nå sitt mål men sedan regeringen i april drog tillbaka militären, som skyddade skogen, har avskogningen ökat dramatiskt. Mourao säger nu att militären åter kommer att sättas in i Amazonas om landet i juli inte har nått sitt mål på 15 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV