Radar · Utrikes

Vaccin eller fängelse – så hotar president Duterte befolkningen

Filippinernas president hotar befolkningen med fängelsestraff om de inte vaccinerar sig.

Filippinernas president Rodrigo Duterte hotar nu befolkningen med att injicera dem med ”sprutor för grisar” mot befolkningen om de inte vaccinerar sig, rapporterar Al Jazeera. Tonläget är högt – och den som inte vaccinerar sig kan vänta sig fängelsestraff, enligt den hårdföre presidenten.

Deltavarianten av coronaviriset sprids just nu snabbt i Filippinerna. Samtidigt har det kommit flera rapporter om att det är få människor som kommer för att ta vaccin på vissa platser. Därför hotar nu president Rodrigo Duterte med att de som inte vaccinerar sig ska injiceras med ”sprutor för grisar”, ett tydligt ställningstagande och värdering av de som av olika anledningar inte gått och vaccinerat sig. Den som inte vaccinerar sig kan också se fram emot ett fängelsestraff, enligt presidenten.

Landet har också skärpt sina gränskontroller i och med att spridningen av delta-varianten av coronaviruset ökat.

– Du kan välja: du tar vaccinet, eller så skickar jag dig i fängelse, sa Duterte i staden Tagalog under måndagen.

Vaccinationen i Filippinerna drog igång i mars men få människor har dykt upp för att bli vaccinerade på en del platser.  Många har också uttryckt att de vill ha vaccinet från Pfizer, enligt Al Jazeera. Duterte har kallat de som vägrar vaccinera sig för ”dårar” och sagt att ”ni är alla envisa”. Frustrationen hos Duterte ses snabbt öka, baserat på hans uttalanden.

Flera personer har sedan tidigare dödats i Filippinerna efter att de inte följt de regler om nedstängning som finns. Bland annat så har en äldre man och en före detta soldat dödats, incedenter som båda fått medial uppmärksamhet. Soldaten ska ha lidit av posttraumatiskt stressymptom.

Tidigare i veckan var det endast 1,95 procent, 2,15 miljoner personer, av Filippinernas totalt 110 miljoner invånare som var färdigvaccinerade, skiver Al Jazeera. 8,4 miljoner doser har administrerats och 6,2 miljoner människor har fått sin första dos. Samtidigt finns det 56 000 aktiva fall av virus rapporterade, medan 1,3 miljoner fall har rapporterats in totalt sett sedan pandemin började.