Radar · Utrikes

Kyrkbränder i Kanada rör upp känslor

Blommor vid ett minnesmonument för döda elever vid en internatskola i Kamloops, British Columbia i Kanada.

Efter de hemska fynden av omärkta gravar och kvarlevor efter över tusen barn från ursprungsbefolkningen i Kanada har fyra kyrkor brunnit.
Bränderna är ännu ett orosmoment för ursprungsbefolkningen.

Natten till lördag brann två katolska kyrkor i områden som tillhör ursprungsbefolkningen i östra Kanada.

Sammanlagt har nu fyra kyrkor förstörts sedan mer än tusen omärkta gravar har hittats vid katolska internatskolor för ursprungsbefolkningen i landet.

Polisen misstänker att de fyra bränderna var anlagda.

– Jag är arg. Jag kan inte se någonting positivt komma ut ur det här, säger Keith Crow, ledare för det lokala styret för ursprungsbefolkningen i området Similkameen i British Colombia, till kanadensiska CBC.

Han säger att många i området är medlemmar i katolska kyrkan och att bränderna blir ytterligare börda efter gravfynden.

"Ett intensivt hat"

Känslorna är blandade, säger Stewart Phillip, som ingår i ett ledarråd för ursprungsbefolkningen. Kyrkorna är viktiga samlingsplatser men församlingsmedlemmarna känner samtidigt ”ett intensivt hat mot katolska kyrkan efter att ha gått i skolorna, säger han enligt CBC.

Under lördagen hölls en manifestation, där ledare för ursprungsbefolkningen tillsammans med anhöriga och före detta elever på internatskolorna gemensamt åkte i en lång karavan till staden Kamloops, där det första makabra fyndet gjordes som sände chockvågor genom det kanadensiska samhället.

– Det känns bra att vi gör det här, men jag är fortfarande upprörd över att kyrkorna brann i natt, säger Keith Crow.

Trudeau bad om ursäkt

I fredags bad premiärminister Justin Trudeau å regeringens vägnar om ursäkt för hur ursprungsbefolkningen behandlats på 139 internatskolor fram till 1990-talet. Han uppmanade då påve Franciskus att också be om ursäkt.

Mellan 1831 och 1996 tvingades 150 000 barn från ursprungsbefolkningen att gå på internatskolor. Där utsattes många för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.