Radar · Integritet

Gayklubb blir nationellt minnesmärke

President Joe Biden vid ceremonin där han uppmärksammade pridemånaden i USA.

Platsen där 49 människor dödades i ett terrordåd på gayklubben Pulse i Orlando 2016 blir en nationell minnesplats. ”Må ingen annan president behöva godkänna en sådan här minnesplats igen”, säger USA:s president Joe Biden.

Den 12 juni 2016 gick en man till angrepp inne på gayklubben Pulse i Orlando, Florida, och mördade 49 människor innan han själv efter ett utdraget gisslandrama sköts till döds av polisen.

Nu har nattklubben, som i dag är en minnesplats för offren, erkänts som en nationell minnesplats och är en ”helig plats” säger Biden.

– Vi kommer aldrig helt att återhämta oss, men vi kommer att minnas, sade presidenten vid en ceremoni i Vita huset, där flera anhöriga till de dödade på Pulse deltog.

Biden har tidigare – till skillnad från företrädaren Donald Trump – officiellt erkänt juni som pridemånad och beordrat alla federala myndigheter att inkludera alla diskrimineringar mot de som identifierar sig som hbtqi-personer under diskrimineringslagar. Han har även hävt förbudet mot att regnbågsflaggan ska få hissas på landets ambassader.

Kongressen hade sedan tidigare enhälligt godkänt lagförslaget att göra Pulse till minnesplats och Biden manar de folkvalda att även öka hbtqi-personers rättigheter och skydd under lagen, vilket många delstater i dag inte gör.

– När ett samkönat par kan gifta sig på morgonen och på eftermiddagen nekas en bostad för att de är gay är det något som är fel, säger Biden.

– Vår närvaro här i dag är ett ställningstagande: Pride är tillbaka i Vita huset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV